Közélet

Szabó Bálint felszólította Botka Lászlót, hogy ne öljön

Szabó Bálint felszólította Botka Lászlót, hogy ne öljön

2021. március 22., hétfő
Szabó Bálint felszólította Botka Lászlót, hogy ne öljön

Szabó hétfői sajtótájékoztatója elején azt javasolta a polgármesternek, hogy tanulmányozza a tízparancsolatot, kiváltképp a „ne ölj” részt.

A független képviselő leszögezte, nem vádolja a polgármestert a Btk-ba ütköző klasszikus emberöléssel, ugyanakkor véleménye szerint nem csak tönkreteszi, hanem "kinyírja" a szegediek egyre nagyobb csoportját.

Hangsúlyozta, a járvány elterjedésében és negatív hatásának felerősítésében mind helyileg, mind országos szinten is komoly szerepe van Botka Lászlónak.

Akárcsak legutóbb, ezúttal is emlékeztetett, hogy január és március között Karácsony Gergely, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, valamint Dobrev Klára is maszk nélkül, zárt térben, a polgármesteri hivatalban, a városházi dolgozókat veszélyeztetve próbálták megszervezni, hogyan lehet egy év múlva a szegedi városházáról leváltani az Orbán-kormányt.

–Botka a felelős városvezetői magatartást mellőzve, rossz példát mutat. Dobrev Klára látogatása után a polgármesterrel érintkező egyik hivatali munkatárs koronavírus-fertőzött lett, az érintett családtagja a vírus következtében elhunyt – fogalmazott.

Hozzátette, a járványhelyzetben fontos, hogy félretegyék a politikai vitákat, de ehelyett Botka Lászlónak semmi más nem fontos, csak a kormány támadása és az emberek hergelése.  

Ezt követően Szabó ismertette tizenkét pontját, amellyel szerinte igazolható, hogy a polgármester járványügyi kezelésből elégtelenre vizsgázott:

Szabó Bálint 12 pontja:

1. A polgármester az első hullámban, 2020. márciusában miközben a zárt terű szupermarketek működtek, két hónapra indokolatlanul bezáratta a Cserepes sori piacot, korlátozva a biztonságos szabadban történő vásárlást. Ezzel 20 milliós kárt okozott a piacnak.

2. Szintén az első hullámban egyik napról a másikra a húsvéti forgatag közepén egyszemélyes döntéssel bezáratta a Mars téri piacot. Az érintett kereskedőkre rárohadt a megrendelt árú.

3. A második hullám közeledtével sehol nem tartottak tűzijátékokat, a szegedi önkormányzat ennek ellenére szeptemberben 30 millióból repülőnapot szervezett a Huszár Mátyás rakparton.

4. Botka László a második hullám egyre súlyosbodó állomásán, tavaly novemberben egyszemélyes döntéssel bezárta a Cserepes sori piacot. Ezzel 250 szegedi családot tett földön futóvá.

5. A városvezetés nem adta vissza az ingyenes parkolás ellenére megváltott éves lakossági bérletek árát.

6. A polgármester ingatlanadót emelt. Időközben jött egy kormányrendelet és ez felülírta Botka döntését.

7. A Szegedi Tükörre, a polgármesteri médiacentrumra és az ellenzéki pártokat kiszolgáló célokra minden korábbinál magasabb összeget költött el a szegedi városvezetés a járványhelyzetben.

8. Párszáz forintos négyzetméteráron árult belvárosi ingatlanokat ellenzéki pártoknak. Így jutott belvárosi irodához a Momentum. Eközben Joób Márton a börtönben is folyamatosan kapta a képviselő juttatását.

9. Az önkormányzati vagyon kiárusítása, mélyen nyomott áron.

10. A közgyűlést még online formában sem hívta össze a polgármester, aki számára az egyszemélyes diktatúra kényelmesebb.

11. A saját maga által hozott járványügyi szabályokat sem tartotta be.

12. A közvetlen munkatársainak és a hivatal dolgozónak egészségét és életét kockáztatva a saját hatalmi ambícióit követte.

Szabó a pontok ismertetését követően felszólította Botka Lászlót, fejezze be az egy éve folytatott járványügyi ámokfutását.

Elmondta, online konzultációt, helyi népszavazást kezdeményez különböző kérdésekben, ebben kiemeli a Cserepes sori piac újra nyitását. Hozzátette, vizsgálja, hogyan lehet egy önkormányzati mentőcsomag keretében a politikusok tiszteletdíjából és a városvezetés által propagandára költött összegből megsegíteni a bajba jutott vállalkozásokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.