Novák Katalin szerint fontos az egyszülős családok terheinek enyhítése

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A kormányzat tovább dolgozik az egyszülős családok terheinek enyhítése érdekében - jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap a Facebook-oldalán.

Novák Katalin az egyszülős családok világnapjára időzített videóüzenetében emlékeztetett: a kormányzat félmilliárd forinttal segítette az egyedülálló szülők életvitelét segítő egyszülős központok létrehozását.

Az igazságügyi tárcával közösen azon dolgoznak, hogy a jövőben hatékonyabb legyen az egyedülálló szülők számára a tartásdíj megállapítása és behajtása is – tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az egyszülős családokat is megilleti a legtöbb, családoknak járó adókedvezmény és otthonteremtési támogatás.

Ugyanakkor a magasabb összegű családi pótlék mellett az egyszülős családok gyermekei, a nagycsaládosokhoz hasonlóan előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél.

Ugyancsak elérhető számukra a családvédelmi akcióterv legtöbb eleme: élhetnek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok), a falusi csok-kal, illetve a csok-hoz kapcsolódó kölcsönnel is.

Élvezik az illetékmentességet, a teljes áfa-mentességet, új építésű ingatlan vásárlása, illetve új ingatlan építése esetén az 5 millió forintos áfa-visszaigénylés lehetőségét és az otthonfelújítási kölcsönt is – sorolta.

Továbbá édesanyaként négy gyermek vállalása esetén élethosszig tartó személyi-jövedelemadó mentességet élveznek – fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy az egyszülős központokban az egyedülállók segítséget kapnak a  gyermekneveléshez. Ügyeik intézése idejére gyermekfelügyeletet vehetnek igénybe, álláskeresés esetén a munkatársak segítenek az önéletrajz megfogalmazásában, illetve jogi tanácsadás is igényelhető – ismertette.

A központok napközis táborok szervezésével is segítik a gyermekek vakációjának tartalmas eltöltését – mondta Novák Katalin.

MTI

Előző sztori

Lopott egy szegedi gyógyszertárból, a rendőrség nyomoz utána

Következő sztori

Szeged rendezi a 2024-es kajak-kenu Európa-bajnokságot!