Közélet

Novák Katalin szerint fontos az egyszülős családok terheinek enyhítése

Novák Katalin szerint fontos az egyszülős családok terheinek enyhítése

2021. március 21., vasárnap
Novák Katalin szerint fontos az egyszülős családok terheinek enyhítése

Novák Katalin az egyszülős családok világnapjára időzített videóüzenetében emlékeztetett: a kormányzat félmilliárd forinttal segítette az egyedülálló szülők életvitelét segítő egyszülős központok létrehozását.

Az igazságügyi tárcával közösen azon dolgoznak, hogy a jövőben hatékonyabb legyen az egyedülálló szülők számára a tartásdíj megállapítása és behajtása is - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az egyszülős családokat is megilleti a legtöbb, családoknak járó adókedvezmény és otthonteremtési támogatás.

Ugyanakkor a magasabb összegű családi pótlék mellett az egyszülős családok gyermekei, a nagycsaládosokhoz hasonlóan előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél.

Ugyancsak elérhető számukra a családvédelmi akcióterv legtöbb eleme: élhetnek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok), a falusi csok-kal, illetve a csok-hoz kapcsolódó kölcsönnel is.

Élvezik az illetékmentességet, a teljes áfa-mentességet, új építésű ingatlan vásárlása, illetve új ingatlan építése esetén az 5 millió forintos áfa-visszaigénylés lehetőségét és az otthonfelújítási kölcsönt is - sorolta.

Továbbá édesanyaként négy gyermek vállalása esetén élethosszig tartó személyi-jövedelemadó mentességet élveznek - fűzte hozzá.

Szólt arról is, hogy az egyszülős központokban az egyedülállók segítséget kapnak agyermekneveléshez. Ügyeik intézése idejére gyermekfelügyeletet vehetnek igénybe, álláskeresés esetén a munkatársak segítenek az önéletrajz megfogalmazásában, illetve jogi tanácsadás is igényelhető - ismertette.

A központok napközis táborok szervezésével is segítik a gyermekek vakációjának tartalmas eltöltését - mondta Novák Katalin.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.