Egészség

Megkongatták a vészharangot, soha ennyien nem voltak még kórházban

Megkongatták a vészharangot, soha ennyien nem voltak még kórházban

2021. március 9., kedd
Megkongatták a vészharangot, soha ennyien nem voltak még kórházban

Megváltoznak az Ausztriába történő beutazás és átutazás szabályai, mivel Magyarország magas fertőzöttségi szintre került- mondta Kiss Róbert alezredes, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Több esetben megtagadhatják az osztrák szervek az országba való belépést, még akkor is, ha valaki Németországba készül. Csak azok utazhatnak be, akik 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel rendelkeznek – magyarázta.

Hétfőtől minden közterületen kötelező lett a maszkviselés. Ezáltal lényegesen több rendőri intézkedést kellett végezniük.504 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök - tette hozzá. Kiss Róbert elmondta, hogy hétfőn a vendéglátóhelyeken nem kellett intézkedni. 304 rendőri intézkedés volt a kijárási tilalom megszegése miatt.

Súlyos a helyzet

Rendkívül súlyos a járványhelyzet itthon. Olyan mértékű a növekedés, amit eddig nem tapasztaltak. Néhány nap alatt több tízezer fővel nőtt az aktív betegek száma- mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette, a szűrőbuszok is hét helyen dolgoznak már.

Kiemelte, tünetes személyek sehová ne menjenek, várják meg a helyszíni mintavételt. Ezek betartása fokozottan érvényes. A brit mutáns nagyobb fertőzőképessége miatt terjed ilyen gyorsan a járvány – mutatott rá.

Hangsúlyozta, 8270 embert ápolnak kórházban, december óta nem volt ilyen magas ez a szám. Ugyanez a helyzet a lélegeztetőgépeken kezelteknél is, ott sem kezeltek ennyi embert december eleje óta. 

Naponta adnak át kórtermeket a Covid-betegeknek

A harmadik hullámban nagyon gyorsan emelkednek a járványügyi adatok és a betegszámok. Ez súlyos terhet ró az egészségügyi rendszerre. Szinte naponta nyitnak meg újabb kórtermeket. Az egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése mindannyiunk feladata – tette hozzá.

Alkalmanként egy egész család érkezik kórházba súlyos tünetekkel - mondta. Csak a szabályok betartásával lehet megtörni ezt a növekedést.

A környezet-egészségügyi adatok is hanyatlást mutatnak. A koronavírus örökítőanyagának szennyvízben való megjelenése is azt mutatja, hogy az eredmények megközelítik az őszi járványcsúcs alatt tapasztalt értékeket.

Aki meg is kapta az oltást, annak is két–három hét szükséges a teljes immunitás kialakulásáig. ha meg is fertőződik, nem fog kórházba kerülni, de még nem lesz teljesen védett sem.

„Ez ne keltsen hamis biztonságérzetet! A szervezetnek ki kell termelnie az ellenanyagokat".

Így alakul az oltási terv

Több mint egymillió embert oltottak már be, ezt jelentős eredménynek nevezte Müller Cecília, egyúttal megköszönte mindenkinek a munkát, aki a folyamatot segítette. Kedden kerül ki a kórházi oltópontokra a legutóbb felszabadított százezer Szputnyik V-vakcina, és a kedden érkezett 120 510 Pfizer-oltás is a kórházi oltópontokra kerül.

Mostantól az AstraZeneca-vakcinákkal is olthatók az idősek, hétfőn külön kérte Müller Cecília, hogy elsősorban a 60 év fölöttiekre koncentráljanak a háziorvosok. 

Csütörtökön folytatódik és vasárnapig tart a múlt hétről elhalasztott AstraZeneca oltási kampánymodul pótlása, ismét behívják a 60 év alatti krónikus betegeket a kórházi oltópontokra.

Időközben a védekezésben részt vevő rendvédelmi dolgozók és katonák oltása is megkezdődik.

Olthatóságról a házi- és a kezelőorvos tud információt adni, a hivatalok, a Nemzeti Népegészségügyi Központ nem tud válaszolni. Az adatbázisban rosszul szereplő adatokat a 1818-as telefonszámon lehet kérni.

(M1, Origo)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.