Közélet

Megfenyegette Magyarországot az Európai Bizottság alelnöke, a kormány zsarolásról beszél

Megfenyegette Magyarországot az Európai Bizottság alelnöke, a kormány zsarolásról beszél

2021. március 20., szombat
Megfenyegette Magyarországot az Európai Bizottság alelnöke, a kormány zsarolásról beszél

Vera Jourová, cseh uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke aBloombergnekadott interjút, amelyben többek között azt nyilatkozta, az Európai Bizottság eltökélt a 2021 január elsején hatályba lépett jogállamisági feltételek betartatásában - vette észre az Index. Ő személy szerint szeretné, ha még idén lenne eredménye az új szabályozásnak.

"Az Európai Bizottság ki fogja kényszeríteni a tagállamoktól a jogállamisági kritériumok betartását,

"Magyarország és Lengyelország eurómilliárdos támogatásoktól eshet el"

– nyilatkozta Vera Jourová a hírügynökségnek.

Az új jogállamisági mechanizmus lehetőséget biztosít arra, hogy a bizottság visszatartsa az EU elfogadott költségvetésében szereplő támogatásokat a követelményeket megsértő tagországoktól - írja a lap. Magyarország esetében ez az összeg akár 7,2 milliárd eurót is jelenthet.

Az Index emlékeztet, hogy Orbán Viktor és a lengyel miniszterelnök,Mateusz Morawiecki költségvetés vétóval fenyegetett abban az esetben, ha az Európai Unió a jogállamisági mechanizmushoz köti a támogatásokat. Végül egy olyan megegyezés született, amely szerint az Európai Bíróságokhoz fordulhatnak a megvádolt tagországok, ha nem találják jogosnak a kritériumok megsértésének vádját.

Az Európai Bíróságnak lehetősége van már nyár elején döntést hozni, így a bizottság két hónap alatt véglegesítheti és végrehajthatja a szankciókat

– közölte Vera Jourová.

Fejezzék be a zsarolást - üzenték vissza neki

Varga Judit igazságügyi minisztera Facebookon reagáltaz EU-biztos nyilatkozatára, hogy szerinte Vera Jourová politikai nyomás alá helyezte az EU Bíróságát.

Voltaképpen döntéshozatalra utasított, amikor elvárásokat fogalmazott meg a kondicionalitás-keresetről ítélkező testülettel szemben

– fogalmazott Varga Judit.

"Arra kérjük a balliberális politikusokat, hogy fejezzék be azon országok zsarolását, akik a baloldali fősodorral szemben ma is a hagyományos értékek mellett állnak ki.Individuum helyett közösség, multikulturalizmus helyett önálló nemzetállamok, több százféle gender helyett hagyományos férfi-női szerepek. Ezek olyan értékek, amelyeket Brüsszelben jogállamisági zsarolással és szankciókkal akarnak elpusztítani".

– írja a miniszter.

Még mindig "beteg demokrácia" Magyarország

Az EB alelnöke egy február végi CEU-s konferencián kijelentette, hogy Magyarországot még mindig „beteg demokráciának" találja.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.