Frissítve

Megemeli az IKV a bérleti díjakat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vannak olyan szegedi vállalkozások, amelyek arról kaptak értesítést az IKV Zrt.-től, hogy az önkormányzati cég megemeli az ingatlanok bérleti díját a járványhelyzet ellenére, pedig ezt szerintük nem is lehetne. Az IKV másképp látja. A díjemelés március 1-től hatályos, és csaknem 3 százalékos - írja a Délmagyar.hu

Annak ellenére, hogy egy kormányrendelet szerint nem le­­hetne megemelni a járványhelyzet miatt az önkormányzati tulajdonú ingatlanok bérleti díját, az IKV Zrt. mégis több vállalkozásnak drágította azt.

A Délmagyar.hu egy olvasója szerint olyan üzlet vagy jótékonysági szervezet, amelyik több mint egy éve zárva tart, és most mégis többet kell fizetnie. A lap felkereste az IKV-t, hogy pontosan kiknek emelték meg a bérleti díjat, és az elnök-vezérigazgató hosszú levélben válaszolt, de nem teljesen arra, amit kérdeztünk.

Csarnó Zsuzsánna szerint nyugodtan megemelhették a bérleti díjat, mert a hivatkozott rendelet ezt nem korlátozza. Ez egyébként valóban így van, abban a kormányrendeletben egy szó sincs a bérleti díjak emeléséről. Csakhogy még decemberben megjelent a kormány 609/2020-as rendelete „a veszélyhelyzet ideje alatt az állami és önkormányzati bérleti szerződésekre vonatkozó eltérő szabályokról”. Ebben pedig az olvasható, hogy a hatálybalépéstől kezdve az önkormányzatok a veszélyhelyzet megszűnéséig nem bonthatnak fel bérleti szerződéseket, illetve bérleti díjat sem emelhetnek saját tulajdonú ingatlanjaikban.

Egészen pontosan így fogalmaznak: a veszélyhelyzet megszűnését követő kilencvenedik napig a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezéseitől eltérően az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiség tekintetében fennálló bérleti szerződés tartalma nem módosítható úgy, hogy az a bérleti díj megemelését eredményezze.

Ez a rendelet február 8-ig volt hatályos, akkor a kormány saját hatáskörben 15 nappal meghosszabbította, majd kétharmados többséggel megszavazták a parlamentben is a hosszabbítást, ami még most is érvényes.

UPDATE: Reagált az IKV

Cikkünk megjelenése után az önkormányzati cég a következő álláspontját juttatta el szerkesztőségünknek, mert úgy vélték: cikkünk “címe és tartalma is megtévesztő, a valóságot nem tükrözi, több megállapításuk hamis állításokat tényként közöl”.

A 603/2020. (XII.18.) Korm. rendelet szabályozza azt, hogy a bérleti díjak emelésére vonatkozó korlátozás nem vonatkozik a kormányrendelet hatályba lépését megelőzően létrejött határozatlan idejű bérleti szerződésekre, amelyben a felek megállapodtak a bérleti díjemelésről – írták.

Álláspontunk szerint a jogalkotó célja nem arra irányult, hogy a bérleti szerződésekben rögzített bérleti díjemelést megtiltsa a bérbeadó részére, hanem arra, hogy a bérbeadó szerződésmódosítással, új díjtételek bevezetésével ne vessen ki új terhet a bérlőkre


– közölte a cég.

Társaságunk az inflációs emelés érvényesítésével a fenti hivatkozott kormányrendelet szabályozása alapján járt el, semmilyen jogszabályi rendelkezést nem szegett meg – állítják.

Előző sztori

A bolygó és a fogyó életerő: jelez a Föld órája

Következő sztori

Újra több, mint 9000 ember fertőződött meg koronavírussal