Két hét alatt duplázódott a lélegeztetőgépre kerülők száma

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mai nappal érvénybe léptek a március 22-ig szóló szigorított járványügyi szabályok, de még a korábbiakat is több százan megsértették. Az oltandók a 1818 telefonszámon kérhetik a pontatlanul regisztrált adataik javítását.

Mától érvényesek a legújabb szabályok

A mai nappal érvénybe léptek a március 22-ig érvényben lévő szigorított járványügyi szabályok.

A Magyar Közlönyben megjelent szabályok szerint:

  • Nyitva tarthatnak az élelmiszerboltok, a drogériák, a patikák, a posták és a bankok is. A plázákban csak ezek lehetnek nyitva.
  • További kivételek az építőipar működéséhez szükséges üzletek és a mezőgazdasági boltok.
  • Működhetnek a benzinkutak, nyitva lehetnek a piacok, és március 8-án a virágboltok is.
  • A bölcsődék nem zárnak be mivel az új szabályok az óvodákra és az iskolákra vonatkoznak.
  • A szolgáltatások helyszínei zárnak be, például a fodrászat vagy a kozmetika, de egy vízvezetékszerelő kimehet a munkavégzés helyére.
  • Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.
  • A hivatalokban lesz ügyfélfogadás, és a postai és csomagküldő szolgáltatások is működhetnek majd.
  • A játszóterek nyitva lehetnek, de maszkot kell viselni ott is, ahogy minden közterületen.
  • Az esti kijárási tilalom érvényben marad. Tehát este 8 és reggel 5 óra között továbbra is csak különösen indokolt esetben (pl. munkavégzés, kutyasétáltatás) lehet az utcán lenni.

A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani. A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

481 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök,

mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot. A hétvégén egy presszó bezárásáról döntöttek, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket. 1648 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 13 274 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint 46 ezer esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat – tette hozzá Kiss Róbert.

Már több mint egymillióan kapták meg az oltást

Egymillió kétszázat is átlépte a beoltottak száma Magyarországon. Az unióban  Magyarország a második az átoltottsági listán. A magyar lakosság több mint 10 százaléka megkapta már a koronavírus elleni vakcinát – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A fokozott oltási tempóra azért is szükség van, mert egyre romlik a helyzet. Egyre több mutánstörzs jelenik meg világszerte.​ A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek mától lépnek életbe.

2696 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 468 713 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 988 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 336 744 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 115 981 főre emelkedett. 7 924 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 806-an vannak lélegeztetőgépen. Azon személyek,

akik már átestek a fertőzésen, de hosszabb ideje szövődményekkel küzdenek, például fáradékonyak, mindenképp forduljanak a Covid-ambulanciához.

Az ott dolgozók széles körű kivizsgálás után felállítják a betegnek személyre szabottan, hogy milyen terápiával tudja csökkenteni, megszüntetni a szövődményeket.

Hangsúlyozta, az Európában terjedő vírustörzsek reprodukciós rátája igen magas, így a fertőzés is gyorsabban terjed és sokkal súlyosabb a betegség lefolyása is.

Magyarország után már Szlovákiában is kimutatták a dél-afrikai mutánst. Hozzátette, több ezer embernél mutatták ki a brit mutánstörzset és több mint 100 fertőzöttnél pedig  a cseh variánst diagnosztizálták.​ Kijelenthető, hogy

Magyarországon a brit vírusmutáció okozza a megbetegedések nagy részét.

Ez a vírustörzs inkább a faitalokat támadja meg, és első tüneteként köhögés és a magas láz jelentkezik.

Az iskolák, óvódás bezárásának kapcsán Müller Cecília elmondta, ha egyszer megoldható, a gyereket ne a nagyszülőkkel hagyják. Ha megoldható, csak akkor vigyék a szülők a gyerekeket a nagyszülőkhöz, ha már a nagyszülők megkapták a vakcinát és ki is alakult náluk a védettség. Az oltandók a 1818 telefonszámon kérhetik a pontatlanul regisztrált adatuk javítását – emlékeztetett Müller Cecília.

Hozzátette, ha esetleg zsúfoltak a vonalak, akkor az adatok javítás kérhető a következő e-mail-címen is: adatvedelem@neak.gov.hu.

(M1. hirado.hu)

Előző sztori

Több helyen is lángolt az aljnövényzet a megyében

Következő sztori

A nők ünnepe, az egyenlőség jelképnapja

Legutóbbi hasonló cikkek