/

Hangsúlyosabb lesz a magyar történelem az érettségin

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Modernizálják az érettségifeladatokat: 2024-től a nehezen érthető korabeli források mellett már publicisztikai szövegeket is elemezhetnek a diákok történelemből. A tantervi változásokhoz illeszkedve átalakulnak a témakörök, az eszmetörténet aránya például duplájára emelkedik, és növekszik az I. világháború súlya is, miközben egyes témák kimaradnak - írja összeállításában a Magyar Nemzet.

Megjelent a 2024 májusától érvényes érettségivizsga-követelményekről szóló kormányrendelet. A számonkéréseket minden tantárgyból az új alap- és kerettantervhez igazítják. A történelmet érintő változásokra Nánay Mihály, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének elnöke hívta fel a Magyar Nemzet figyelmét.

Az Óbudai Árpád Gimnázium tanára – aki maga is részt vett a dokumentum kidolgozásában – elmondta: a természettudományos szóbelik esetében megjelenő projektmunkák a történelem­érettségin is elképzelhetők, igaz, ennek bevezetéséhez szerinte hosszabb előkészítés és vizsgálatok szükségesek.

Mint kiemelte,

változtak a tematikai arányok a vizsgán, az eszmetörténeti témák (idetartozik például a liberalizmus, a szocializmus, a felvilágosodás vagy a különböző vallások) aránya például tízről húsz százalékra emelkedik, az eddig indokolatlanul felülreprezentált gazdaság- és társadalomtörténet rovására.

A közkeletű feltételezésekkel szemben a politikatörténet aránya nem változott.

Újdonság, hogy a vizsgaleírás megengedi a történészi vagy publicisztikai szöveg értelmezését is az elsődleges források mellett. Ennek oka, hogy sok esetben nagyon életszerűtlen elvárni a diákoktól a korabeli források elemzését (például középkori, latinból jól-rosszul fordított törvényszövegek), így ez nagyobb és kreatívabb lehetőséget ad a feladat írásánál – jegyezte meg a szakember.

A tantervhez igazodva megnövekszik a magyar történelem aránya is, a vizsgaleírás módosítása elvárja ugyanis, hogy a komplex tesztfeladat ezentúl magyar történelemből legyen kijelölve, illetve a többi tesztfeladat kö­rében is elvárás, hogy a kérdések legalább ötven százaléka a magyar történelemre vonatkozzon.

További részletek ITT olvashatók.

Előző sztori

Látványos térképeken mutatják be az özönnövények elterjedését az SZTE kutatói

Következő sztori

Csak szabadságuk terhére dolgozhatnak távmunkában a szegedi önkormányzat dolgozói!