Épített örökségünk…

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nagyárvíz utáni újjáépítés során születtek meg Szeged meghatározó középületei és szebbnél szebb palotái.

E heti játékunkban ezekből az értékekből válogattunk. Felismeri a közismert épületeket egy-egy kis részletből?

156

Szeged épített öröksége

1 / 10

1897-ben vásárolta meg a Stefánián lévő telket egy szegedi vendéglős. A századelőn a szegediek egyik legkedveltebb szórakozóhelye volt. Itt alakult meg a Szegedi Fészek, a helyi írók, költők és művészek klubja. Majd szállodaként funkcionált. Melyik épületről beszélünk?

Question Image

2 / 10

Ezt a szecessziós lakóházat ikervillaként is emlegetik.  1902-1903-ban épült, Kótay Pál szegedi építészmérnök tervezte. Nevét az építtetőjéről kapta. Ki volt ő?

Question Image

3 / 10

Zielinski Szilárd tervezte ezt az 1904-ben létrejött különleges építményt, mely az országban elsőként vasbetonból készült. Mindmáig eredeti funkcióját látja el. Melyik épület részletét látjuk a képen?

Question Image

4 / 10

Szecessziós stílusban épült, a homlokzatot a juhászok subáját idéző díszítéssel látták el. Az épületet egy szegedi postai tisztviselő megbízása alapján Raichle J. Ferenc építette. Hogy hívták a ház névadóját?

Question Image

5 / 10

Szeged legnagyobb méretű szecessziós stílusú, védett műemléke. 1912-13 között épült, Raichl Jenő Ferenc tervei alapján. Névadója az építtető, Gróf Árpád Márton városi főügyész volt. Hol található az épület?

Question Image

6 / 10

Kereskedő-polgárházként majd kaszinóként is működött a Somogyi és Kelemen utca sarkán álló Fekete-ház. Angol romantikus stílusban épült 1857-ben, Gerster Károly tervei alapján. Honnan kapta a nevét?

Question Image

7 / 10

A város 1893-ban döntött egy kultúrpalota megépítéséről, majd 1896-ra meg is épült ez a neoklasszicista stílusú épület, Steinhardt Antal és Láng Adolf tervei alapján. Melyik épület látható a képen?

Question Image

8 / 10

1883-ban épült a bécsi Ferdinand Fellner és Hermann Helmer cégé által eklektikus, neobarokk stílusban. 1885-ben leégett, de 1886-ra kisebb változtatásokkal helyreállították. Melyik épület látható a képen?

Question Image

9 / 10

Elődje 1858-ban készült, de 1902-re a megnövekedett forgalom miatt átépítésre, bővítésre volt szükség. A korszak egyik legnevesebb építésze Pfaff Ferenc tervei alapján készült el az épület, mely a mai napig az eredeti funkcióját látja el.

Question Image

10 / 10

Az építész magánpalotaként tervezte és építette. Földszintjét eredetileg üzletek foglalták el, nagy, földig leérő portálokkal. Melyik épület látható a képen?

Question Image

a pontod

Az átlagos pontszám: 65%

0%

Előző sztori

Szeged rendezi a 2024-es kajak-kenu Európa-bajnokságot!

Következő sztori

Lassan tető alá kerül az új sportcsarnok

Legutóbbi hasonló cikkek