BRÉKING! Két hétig lezárják az országot!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Március 8-tól 22-ig teljes zárlatot rendeltek el Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a nem létfontosságú üzletek, boltokat két hétig bezárják, és online oktatásra állnak át az alsó tagozatos általános iskolai osztályok is, az óvodák bezárnak, egészen április 7-ig, a tavaszi szünet végéig - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendhagyó csütörtöki Kormányinfón.

Drasztikusan emelkedik a fertőzöttek száma

A kormány rengeteg szakértői véleményt meghallgatott, a számok világosak. Az áldozatok száma folyamatosan nő – mondta Gulyás. Az új fertőzöttek száma is folyamatosan nő, míg a lélegeztetőgépen lévők száma is drasztikusan emelkedett. Nő a vírus terjedési sebessége, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában. A jövő hétre az EU-ban Magyarország lesz a leginkább átoltott ország, de ez nem elég a vírus terjedésének a lassításához. 

Gulyás Gergely ezután bejelentette, hogy
– az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig, a tavaszi szünet végéig lezárják. A középiskolákban és egyetemen fennmarad a digitális oktatás.
– Az üzleteket március 8-tól 22-ig két hétre bezárják, kivéve a patikákat, benzinkutakat, élelmiszerboltokat. Ezen idő alatt minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy.
– A konditermeket be kell zárni, de az igazolt sportolók rendezvényei zárt kapuk mögött megtarthatóak.
– A parkok nyitva lesznek. A munkavégzés is lehetséges, de ahol lehet, ott otthoni munka legyen.
– Mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat szabadtéren. 

Március 22-től jöhet a nyitás

A bértámogatást és adókedvezményeket mindenkire kiterjesztik, ahol be kell zárni. Az oktatásra vonatkozó szabályok a tavaszi szünet végéig lesznek életben.

Gulyás reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak. A nyitás március 22-ével meg fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten. Mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban, ahol a nyitás szabályai eldőlnek. Ezekkel az eszközökkel tudjuk letörni a vírus harmadik hullámát.

Nincs döntés a vakcinaigazolványról

96,8 százaléka aláírta az egészségügyi dolgozóknak az új feltételeket – mondta kérdésre Gulyás.

Az Európai Unió esetében nincs döntés a vakcinaigazolványról – mondta kérdésre Gulyás Gegely. Lesz majd erről irányelv, de egyelőre nincsen semmilyen szabályozás – tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy az EPP-frakciója a vírus időszakában teljesen lényegtelen szabályzatokkal foglalkozott, és ez világosan mutatja a párt éretlenségét.

Hosszú ideig adtunk esélyt az Európai Néppártnak, hogy olyan politikát folytasson, amiben egy bevándorlásellenes pártnak is legyen helye, de az EPP azt az utat választotta, hogy a balliberális erőkkel akar együttműködni.

Egyelőre az EPP-nek még tagja a Fidesz, de a frakcióból kiléptünk – tette hozzá. A jó német-magyar kormányzati kapcsolatokat meg tudjuk őrizni a párton kívüli kapcsolatok nélkül is. Az EPP a nemzeti szuverenitást is tagadta, a Fideszt ezt nem tudja támogatni. Az EPP-n kívül is van élet – tette hozzá.

Előző sztori

Lopott kamionnal utazgatott egy szerb sofőr, Röszkén lekapcsolták

Következő sztori

Továbbra is kifogásolt a levegő minősége Szegeden