Bálint Sándor ügye Ferenc Pápa elé kerülhet

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett Bálint Sándor, a „legszögedibb szögedi” boldoggá avatásának ügye. A néprajzkutató élete és ügye feldolgozott anyagának 24 példánya a Szentek Ügyeinek Kongregációja elé került. A bíborosok és püspökök pozitív döntése esetén az ügyet a szentatya elé terjesztik.

Kiss-Rigó László szeged–csanádi püspök megbízásából Németh Norbert, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia római ágense az Isten szolgája, Bálint Sándor boldoggá avatási eljárására összeállított Positio huszonnégy példányát adta át Rómában a Szentek Ügyeinek Kongregációjának – tájékoztatott a Szeged–Csanádi Egyházmegye közleményében.

Újabb jelentős lépés ez a „legszögedibb szögedi” boldoggá avatásának útján, ugyanis amennyiben a bíborosokból és püspökökből álló döntéshozó testület májusi testületi ülésén támogató véleményt fogalmaz meg, a kongregáció prefektusa a szentatya, Ferenc pápa elé terjesztheti az ügyet.

Bálint Sándor boldoggá avatásának hivatalos egyházmegyei szakasza 2005-ben kezdődött, életének és ügyének feldolgozott anyagát, a Positiót 2013-ban nyújtották be a kongregáció számára.

2020-ban az ügy római szakaszában újabb előrelépés történt, amikor a teológusok alkotta bizottság a hősies erényeket és az életszentséget vizsgálta.

A szakrális néprajz kiemelkedő kutatója 1904. augusztus 1-jén született Szegeden. Életében hitvallóként élt, kitartóan végezte munkáját, továbbá családja, egyháza, valamint népe iránt mindig, minden körülmények között hűséges maradt. Példája napjainkban is sokak számára erőt ad.

Előző sztori

Joan Canellas is távozik a MOL-Pick Szegedtől

Következő sztori

Forradalmi kutatást végzett az SZTE a gyulladásos betegségek terén

Legutóbbi hasonló cikkek