/

A szegedi orvosok többsége feltételekkel írta alá új szerződését

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A betegellátás érdekeit szem előtt tartva a szegedi orvosok jelentős része olyan záradékkal ellátva írta alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződését, hogy ha május 31-ig nem teljesítik feltételeiket, akkor felmondanak – írja a Telex a szegedi klinikák egészségügyi dolgozóinak közössége által írt levél alapján.

A lap korábban már megírta, hogy Szegeden közel 300 orvos nem kívánta aláírni a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó, új státuszról szóló szerződését. Ugyan alapbérük jelentősen emelkedne, az ügyeleti díjakról és pótlékokról a klinikák vezetése nem tudott megnyugtató válaszokat adni az orvosoknak.

Hiába tette lehetővé az Országos Kórházi Főigazgatóság az ügyeleti díjak 100-120, illetve 150-180 százalékra emelését, a szegedi egyetem arra hivatkozott, hogy finanszírozás hiányában ők csak a törvényi minimumot jelentő 70-90 százalékos órabért tudják megadni.

A tiltakozó orvosok tegnap értekezletet tartottak az egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatos szerződés megkötésének feltételeiről. A Sebészeti Klinika, Urológiai Klinika, Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály, Idegsebészeti Klinika, Pszichiátriai Klinika, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet és Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika egészségügyi dolgozói által küldött nyilatkozata szerint a médiában megjelent egyes hírekkel ellentétben a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nem kötött semmilyen megállapodást az egészségügyi dolgozókkal.

A fenti előzmények után sajnos számos kolléga döntött úgy, hogy nem köti meg a szerződést. Az értekezlet résztvevőinek többsége – a betegellátás érdekeit szem előtt tartva – a szerződését egy záradékot jelentő nyilatkozattal látta el, ebben rögzítve, hogy amennyiben 2021. május 31-ig a Klinikai Központ és az Egyetem vezetése nem teljesíti az elvárt feltételeket, akkor a kollektíva él a munkaviszony felmondásának lehetőségével.

Mivel az egyetem vezetése az egészségügyi dolgozók kéréseit azzal az indokkal hárította el, hogy a fenntartó minisztérium a klinikai központot a többi egyetemi centrumhoz képest elmaradó mértékben finanszírozza, és a különbséget az alkalmazottak bérezéséből gazdálkodják ki, az állami finanszírozás mielőbbi rendezését várjuk el – olvasható a nyilatkozatban.

Az új egészségügyi jogszabályról Győr fideszes polgármestere sincs túl jó véleménnyel. Mint megírtuk, Dézsi Andrásnak fogalma sincs ki írta a jogszabályt, “de elbeszélgetnék vele” – mondta mérgesen, hiszen emiatt távozik az egészségügyből a politikus felesége, aki vezetőasszisztensként dolgozott mellette.

Az új törvény ugyanis kimondja, nem lehet alá-fölé rendeltség rokonok között – márpedig a polgármester osztályvezető főorvosként vezetőasszisztens feleségének a főnöke.

Előző sztori

"Fogalmam sincs ki írta ezt, de elbeszélgetnék vele" - mondta Győr fideszes polgármestere az új egészségügyi jogszabályról!

Következő sztori

Elkezdődött Czeglédy Csaba adócsalási pere

Legutóbbi hasonló cikkek