Közélet

A Schäffer-palotában vehetett lakást Botkáéktól a makói bíróság vezetője

A Schäffer-palotában vehetett lakást Botkáéktól a makói bíróság vezetője

2021. március 16., kedd
A Schäffer-palotában vehetett lakást Botkáéktól a makói bíróság vezetője

Ha a Szegedi Járásbíróság egy ügyben elfogultságot jelent, vagy ellene jelentenek elfogultságot, egyszóval kizárják az eljárásból, az egy szinttel felette lévő Szegedi Törvényszék jelöli ki az új eljáró bíróságot. Sokszor éppen a Makói Járásbíróságot. A PS kiderítette, hogy ennek elnöke

maga is hozzájutott egy értékes lakáshoz, amit a Botka László vezette önkormányzattól vásárolt meg látszólag igen olcsón 2016-ban.

Mégpedig a híres Schäffer-palotában. A nyilvános adatok szerint 9 millió 466 ezer 800 forintért vásárolhatta meg a lakást a bíró. 

A Schäffer-palota második emeletén, ahol a bíró is lakást vett, 54-85 négyzetméteres lakások vannak - ingatlanos weboldalak szerint. A KSH adatai szerint Szeged belvárosában 2016 őszén már átlagosan 300 ezer forint felett volt a téglalakások négyzetméterára. Eszerint egy 60 négyzetméteres ingatlan ára már akkor 18 millió forint körül lehetett.

2017-ben 37-38 millióért hirdettek az épületben 2 szobás lakásokat.

A legsúlyosabb botrány a rendszerváltás óta

Schiffer András szavai szerint: "a rendszerváltás óta legsúlyosabb" botrány, ami a bírói szervezetet érintette a szegedi.

Mint ismert, 2019 végén, a Szeviép-ügyben, a Szegedi Törvényszéken hozott felmentő ítélet után akadt rá a PS több olyan körülményre, amely összeköti, összefűzi a Szegedi Törvényszék bíráit és a szegedi városvezetést. Az egyik ügyvéd, aki az önkormányzat cégeinek látja el jogi képviseletét, miközben felesége, a büntető kollégium vezető-helyettese, akihez a Szeviép-botrányig az ügy kiszignálása tartozott.

A polgári kollégium vezetőjének volt felesége, szintén egy önkormányzati cég jogásza. A bíró ettől függetlenül rendre szignálta, méghozzá saját magára az önkormányzati érintettségű ügyeket. 

A Szeviép-ügy szegedi bíráiról kiderült, hogy - a már nyugdíjazott - tanácsvezető bíró is belvárosi lakáshoz juthatott az önkormányzattól, mégpedig szintén igen jutányos áron a felderített adatok szerint. A tanács másik bírónője pedig férjével közösen egy olyan építőipari vállalkozás tagja, amely több tízmilliós munkát is kapott az önkormányzattól, illetve annak cégeitől, intézményeitől. Ő egyébként nem régen fizetésemelést is kaphatott, "előresorolása" miatt; de a Szegedi Törvényszék érdeklődésünkre kitérő választ adott.

UPDATE: A Szegedi Törvényszék álláspontja az üggyel kapcsolatban

Cikkünk megjelenése után közleményt juttatott el szerkesztőségünköz a Szegedi Törvényszék, amiben ismertetik az álláspontjukat. Eszerint:

  1. Dr. Bittera Ádám elnök úr családja az 1940-es évek óta él a cikkben említett ingatlanban.
  2. A bíró úr 1998. óta kizárólagos bérlője volt az ingatlannak egészen 2016-ig amikor, mint bentlakó bérlő az akkor hatályos önkormányzati rendelet alapján, az akkor biztosított árszabás figyelembe vételével megvásárolta azt.
  3. Az ingatlan vételárának megállapítása kizárólag jogszabályon alapult, az semmilyen összefüggésben nem állt és nem állhatott a vásárló bírói minőségével.
  4. Az eljáró bíróság kijelölésének szabályait – jelenleg – a polgári perrendtartásról szóló 2016. CXXX. törvény szabályozza. Ennek 17. § (2) bekezdése szerint ha ugyanannak a bíróságnak nincs olyan bírája vagy tanácsa, amelyre a kizárási ok nem vonatkozik, vagy ha a kizárási ok az egész bíróságra kiterjed, a kizárás kérdésében a másodfokú bíróság (esetünkben a Szegedi Törvényszék) határoz. Az eljáró bíróság kijelölése minden esetben a vonatkozó eljárási szabályok szerint történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.