Hírzóna

A magyarországi egyházak többsége online istentiszteleteket tart

A magyarországi egyházak többsége online istentiszteleteket tart

2021. március 7., vasárnap
A magyarországi egyházak többsége online istentiszteleteket tart

A magyarországi egyházak többsége online tart szentmiséket; ahol lesznek templomi szertartások, ott szigorúan be kell tartani a hétfőtől érvényes védelmi intézkedéseket - erről Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Online tartja szertartásait a református, az evangélikus, a pünkösdi és az anglikán egyház, a metodistáknál pedig a gyülekezetekre bízták, hogy a helyi viszonyoknak megfelelően döntsenek. A magyarországi román és szerb ortodox egyházak, valamint a moszkvai és a konstantinápolyi patriarchátus templomban tartja meg istentiszteleteit, a bolgár ortodox egyház viszont online - ismertette Fischl Vilmos.

Hozzátette: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése szerint nyitva maradnak a templomok, lehet szentmisét tartani, de ettől egyes egyházmegyék eltérhetnek.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken azt közölte: hétfőtől az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében a nyilvános szentmisék szünetelnek. Az egyetlen kivétel a temetés, melyet egyszerű formában, röviden, legfeljebb ötven ember részvételével lehet megtartani, hacsak a hatóságok ennél kisebb létszámot nem írnak elő.

Vasárnap Fischl Vilmos arra is felhívta a figyelmet, hogy az óvintézkedések a templomi szertartásokra is vonatkoznak: kötelező a távolságtartás, a maszkviselés és a kézfertőtlenítés, aki pedig beteg, maradjon otthon!

A protestáns egyházban, illetve a katolikusoknál az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében nagyhét kezdetén, virágvasárnap vizsgálják meg újra, hogy vissza lehet-e térni a templomi istentiszteletekhez.

"Még nem tudjuk, hogy húsvétkor mehetünk-e templomba" - jegyezte meg ökumenikus tanács főtitkára.

Az online istentiszteletről szólva Fischl Vilmos elmondta: jó oldala, hogy kényelmesen be lehet kapcsolódni a szertartásba, rossz következménye lehet, hogy egyeseket leszoktat a templomba járásról, ezért nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy amint lehet, térjenek vissza a hívők a templomokba. Hozzátette: lelki táplálékra mindenkinek szüksége van, a nem hívőknek is jól jöhet a lelki segítség egy ilyen nehéz időszakban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.