Közélet

Újra nekifut? Botka lehet a miniszterelnök-jelölt?

Újra nekifut? Botka lehet a miniszterelnök-jelölt?

2021. február 5., péntek
Újra nekifut? Botka lehet a miniszterelnök-jelölt?

Több mérvadó politikus is győzködi Botka László szegedi polgármestert, hogy induljon el az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként – tudta meg a hvg.hu egymástól független, de névtelenséget kérő forrásoktól. Van, aki szerint

ő lenne egyedül alkalmas Orbán legyőzésére.

Állítólag maga Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is győzködte Botkát a január eleji találkozójukon, de hogy ilyen valóban elhangzott-e, egyelőre nem tudták Karácsony Gergellyel megerősíttetni.

A portál tudomása szerint a volt kormánytagokból és uniós biztosokból álló V21 csoport több tagja is szeretné, ha Botka elindulna a választáson.

Többen arról is beszéltek, hogy nem nyilvános kutatásokban mások mellett megmérték Botka László ismertségét/népszerűségét is. Háromról tudni, ebből kettőben nem szerepelt rosszul Botka, ha azt a részét nézték, hogy az emberek milyen típusú vezetőt képzelnek el.

A harmadik, pár hónappal ezelőtti kutatás viszont azt az érzetet keltette, hogy Botkát lényegében elfelejtették az emberek, igaz, volt, aki megjegyezte, hogy ebben a tekintetben Karácsony Gergelyt és Dobrev Klárát leszámítva senki sem állt jól.

Bár az elmúlt hónapokban Botka László aktivizálódott és a helyi médiát építi, több beszélgetőtársunk szerint elzárkózik attól, hogy beleálljon a küzdelembe. Van, aki szerint "öngerjesztő pletyka", hogy Botka újra indulna, más azt magyarázza, a szegedi polgármesterben egyrészt élénken él 2017 emléke, másrészt semmi kedve újra Gyurcsánnyal keringőzni.

A lap emlékeztet, hogy Botka komoly sebet szerzett: három és fél évvel ezelőtt ugyanis a "sajátjai" buktatták meg. Az MSZP – egy részének – évek óta várt reménysége 2016karácsonya előtt három nappal egy lapinterjúban jelentette beindulását, és elég hamar keményen beleállt:Gyurcsány Ferenc nélküli közös listát követelt, amiből érződött, hogy miniszterelnök-jelölti karrierje gyorsan véget fog érni, ugyanis a Gyurcsány nélküliforgatókönyvbenbefolyásos szocialista politikusok semhittek, az akkori pártelnök, Molnár Gyula eztnyíltan ki is mondta.

Az sem segített Botkának, hogy 10 hónappal a választás előtt le akart számolni a szocialista pártbeli "belső fideszesekkel", és félreérthetetlenül árulózta a párt egyik legbefolyásosabb emberét, a jelenlegi pártigazgató Molnár Zsoltot.

Hosszú kavarások után végül meghátrált, 2017 októberében drámai szavak kíséretében távozott: ekkor hangzott el, hogy "a politikai maffia behálózta a demokratikus ellenzéket, köztük az MSZP-t is", és hogy az ellenzék valójában nem a győzelemre készül. Az országos politizálástól visszavonult, és az első adandó alkalommal, a megnyert önkormányzati választás után kilépett az MSZP-ből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.