Közélet

Orbán szerint aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít

Orbán szerint aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít

2021. február 5., péntek
Orbán szerint aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít

"Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít" - fogalmazott a közös sajtótájékoztatónOrbánViktor, hangsúlyozva, hogy ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú.

"Tanulni akarunk egymástól, hogy hogyan tudjuk felgyorsítani a vakcinabeszerzést" - mondta a kormányfő, miután megosztotta cseh hivatali partnerével az orosz és a kínai vakcina beszerzésével és vizsgálatával kapcsolatos magyar tapasztalatokat.

A miniszterelnök jelezte, hogy Szerbiában már tömegesen alkalmazzák a kínai és az orosz oltóanyagot, ezért megosztották a Szerbián keresztül gyűjtött tapasztalatokat is.

Kiemelte, a magyarok európai mértékben is kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat, ami összefügghet azzal, hogy nemzeti konzultációt folytattak a korlátozásokról.

Így lesz a nyitásnál is - erősítette meg -, egy újabb, február közepétől március elejéig tartó konzultáción kérdezik majd meg az embereket például arról, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre.

Arról is beszélt, hogy a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) gazdasági értelemben nagyon szép reményekkel jöhetnek ki a járvány okozta megpróbáltatásból, és a korábbiaknál is gyorsabban csökkenthetik "azt a lemaradást, amit a történelem ránk mért".

OrbánViktor kérdésre arról is beszélt, hogy most vakcinát kell szerezni, és nem most kell megvitatni azt a kérdést, hogy lehetett volna-e jobban, gyorsabban vagy másképpen tenni ezt az unióban. Hozzátette, nem érdemes sem a vakcina, sem a védekezés kérdését átpolitizálni.

Az orosz vakcinát firtató felvetésre a kormányfő azt felelte: az ezzel kapcsolatos bizalmatlanságot majd az idő megoldja.

Elmondta továbbá, hogy egyelőre több az oltásra regisztráltak száma Magyarországon - és az oltási kapacitás is nagyobb -, mint a vakcina.

"Minden nap azon dolgozunk, hogy újabb és újabb adagokat szerezzünk bárhonnan is, olyan vakcinát, amely kiállja a magyar biztonsági előírások próbáját" - jelentette ki.

(MTI, fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.