Jövőnkről döntenek a parlamentben

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2021. február 15. A házszabálytól való eltérésrõl szavaznak az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. február 15-én. Az elsõ sorban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Orbán Viktor miniszterelnök, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára (b-j). A Ház négyötöde nem támogatta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésrõl szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérõ tárgyalását, kétharmada azonban hozzájárult az elõterjesztés sürgõs tárgyalásához, a napirendet ennek megfelelõen fogadták el a képviselõk. MTI/Koszticsák Szilárd
Az Országgyűlés ma dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, valamint egy az államfő által korábban alaptörvény-ellenesség miatt kifogásolt javaslatról.

A napirendi javaslat szerint az ülés hétfőn 11 órakor a magyar parasport napjára emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők ezután másfél órában interpellálhatják a kormány tagjait.

A Ház ezután határoz a kormány koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztéséről. Varga Judit igazságügyi miniszter indítványában a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Döntés várható arról a tavaly decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási törvényjavaslatról, amelynek egyes passzusait az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek minősítette.

A parlament szavazhat a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az ügyészség 2019-es tevékenységéről szóló beszámolókról, valamint Simonka György és Tiba István (mindketten Fidesz), továbbá Szabó Tímea (Párbeszéd) mentelmi jogának felfüggesztéséről is.

Az ülésnap azonnali kérdésekkel és válaszokkal zárul.

Az Országgyűlés március 1-jén, hétfőn zárja ülését. A képviselők akkor kérdéseket és azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormány tagjainak.

(MTI)

Előző sztori

115 határsértőt kaptak el egy nap alatt a megyében

Videó!
Következő sztori

Búcsút mond a tél