Gazdaság

Jogos az iparűzési adó csökkentése az Európai Bizottság szerint!

Jogos az iparűzési adó csökkentése az Európai Bizottság szerint!

2021. február 2., kedd
Jogos az iparűzési adó csökkentése az Európai Bizottság szerint!

Jóváhagyta azt a magyar programot az Európai Bizottság, amely a kis- és középvállalkozások által fizetendő helyi iparűzési adó csökkentését célozza – olvasható a testület közleményében. Hozzátették, hogy a bizottság az intézkedésre a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabálya alapján bólintott rá.

A bizottság szerint a magyar program egyebek mellett azért van összhangban az ideiglenes keretszabályban meghatározott feltételekkel, mert

  • a támogatás összege vállalkozásonként nem fogja meghaladni a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével foglalkozó vállalkozások esetében a 200 000 eurót, a halászati és akvakultúra-ágazatban tevékeny vállalkozások esetében a 240 000 eurót, az összes többi ágazatban működő vállalkozások esetében pedig az 1 600 000 eurót,
  • a program 2021. december 31-én lezárul.

A program keretében az állami támogatás azáltal valósul meg, hogy a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalékra mérséklődik, az iparűzésiadó-előleg pedig 50 százalékkal csökken.

A miniszterelnök december 19-én jelentette be, hogy egyebek mellett az iparűzési adóhoz is hozzányúlnak a gazdaságvédelmi akcióterv keretén belül - emlékeztet a lap. Akkor azt ígérte, hogy a 25 ezer főnél kevesebb lakosú települések támogatást kapnak az így kiesett bevételek helyett, a nagyobb városok helyzetét pedig egyenként tekintik át.

A döntés ellen több ellenzéki vezetésű város - köztük Szeged - tiltakozott az ünnepi díszkivilágítás lekapcsolásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.