/

Érkezik az egydózisú vakcina

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA szakértői pénteken este jóváhagyásra javasolták a Johnson and Johnson belga leányvállalata, a magyar vonatkozásokkal is bíró Janssen Pharmaceuticals által kifejlesztett, koronavírus elleni védőoltás engedélyezési kérelmét - számolt be az Index.

A lap szemléje szerint a Janssen oltása több szempontól is jelentősen különbözik az eddigiektől. 

Elegendő ugyanis belőle egy dózist beadni, így egyrészt jelentősen lerövidül a védettség kialakulásához szükséges idő, másrészt logisztikailag is nagy könnyebbség, hogy nem kell a többi vakcinához hasonlóan a második adag beadását megszervezni.

Ez könnyen belátható előny, mivel sok millió ember mozgatásáról van szó.

Ennél is fontosabb lehet azonban a másik, a többi vakcinához képest új tulajdonság: az FDA és a gyártó által szerdán közzétett adatok alapján a vakcina ugyanis 74 százalékban megelőzte a tünetmentes esetek kialakulását is, ami arra utalhat, hogy a védőoltás nemcsak a betegség, de a terjedés megelőzésére is alkalmas lehet. A New York Times elemzése szerint ez pedig alapvető változásokat hozhat a mindennapi megszokott élethez való visszatérésben, mivel a fertőzés terjedését elsősorban a tünetmentes egyének okozzák.

(Index, fotó: Reuters)

Előző sztori

Motorbalesetekre figyelmeztetnek a rendőrök a megyében

Következő sztori

Fontos, hogy Orbán Viktor példát mutasson - mondja az országos tiszti főorvos

Legutóbbi hasonló cikkek