Egészség

Elérte Magyarországot a járvány harmadik hulláma

Elérte Magyarországot a járvány harmadik hulláma

2021. február 18., csütörtök
Elérte Magyarországot a járvány harmadik hulláma

– Hanyatló járványügyi adatokról tudunk beszámolni, az előző 24 órában 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést és meghalt 104 koronavírus beteg – közölte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: ugyanakkor továbbra is igaz, hogy az elhunytak mindössze három százalékánál nem volt kimutatható valamilyen krónikus betegség.

Elmondta: nem nagy mértékben, de fokozatosan emelkedik a kórházban ápoltak száma, ez jelenleg 4021 főt jelent és 332-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Az aktív betegek száma a mai napon 78 625, ez az adat is növekszik.

– Védettséget kétféle módon lehet szerezni: valaki vagy túlesik a betegségen, vagy védőoltást kap. Utóbbi nyújt nagyobb fokú immunitást – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzáfűzte, a kínai oltóanyag megérkezésével már ötféle vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Már tart a Sinopharm-szérum dokumentációjának tanulmányozása, az oltóanyag kezelése, tárolása pedig jóval egyszerűbb, mint a korábban érkezett, többi vakcináé. A szakember nagyon fontosnak nevezte, hogy a legsérülékenyebbeket védjék meg elsőként a fertőzéstől és annak szövődményeitől, ezért állnak ők az élen az oltási tervben.

Kiemelte: már zajlanak a második körös oltások az egészségügyi dolgozóknál, illetve a bentlakásos szociális intézményekben. A vakcinák alkalmazása az előírtak szerint történik, ezért a 60 év alatti, krónikus betegek kaphatják meg az AstraZeneca-vakcinát a háziorvosuktól. A lista úgy készül, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisából a krónikus megbetegedés diagnózisával rögzítetteket szűrik le, a háziorvosok pedig ebből a listából választhatják ki azokat, akiknek a leginkább szükségük lehet a védőoltásra.

Müller Cecília tájékoztatása szerint

ma újabb AstraZeneca-vakcinaszállítmány várható, bár az eredetileg várt 88 ezer helyett csak 83 500 adag érkezik, amely 41 750 ember beoltására lesz elegendő. Ezt a háziorvosok a jövő héten fogják eloltani.

Kérdésre válaszolva elmondta, véleménye szerint már hazánkban is elkezdődött a harmadik hullám. – A nyár végén kezdődött második hullám nem csenget le, egy ideig stagnált, majd emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, így már a harmadik hullám kezdetéről beszélhetünk – jelentette ki a tiszti főorvos.

Elmondta: a védőoltások beadását követően jelentkezhetnek enyhe oltási reakciók. Ezeket nem kell jelenteni, csak a súlyosakat vagy a rendkívülieket, mert tudni kell, hogy ezek egy konkrét oltóanyaghoz, vagy csak egy gyártási tételhez kapcsolódnak-e.

Beszélt arról is, hogy

az egynapos műtéti beavatkozásokat visszavezették az ellátásba, azonban ezeket megelőzően 72 órával egy PCR-tesztet kell elvégeztetni. Ez járványügyi szempontból fontos, így ezek ingyenesek, senkinek nem kell fizetnie érte.

– A jövő héttől már azt is kimutatják a hazánkban elvégzett szennyvízvizsgálatok során, hogy találtak-e vírusmutánsra utaló jelet a mintában – tudatta Müller Cecília.

(M1, Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.