Elérte Magyarországot a járvány harmadik hulláma

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyár végén kezdődött második hullám nem csengett le, egy ideig stagnált, majd emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, így már a harmadik hullám kezdetéről beszélhetünk – mondta az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy ezen a héten a vártnál 4500 adaggal kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik.

– Hanyatló járványügyi adatokról tudunk beszámolni, az előző 24 órában 2853 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést és meghalt 104 koronavírus beteg – közölte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: ugyanakkor továbbra is igaz, hogy az elhunytak mindössze három százalékánál nem volt kimutatható valamilyen krónikus betegség.

Elmondta: nem nagy mértékben, de fokozatosan emelkedik a kórházban ápoltak száma, ez jelenleg 4021 főt jelent és 332-en szorulnak gépi lélegeztetésre. Az aktív betegek száma a mai napon 78 625, ez az adat is növekszik.

– Védettséget kétféle módon lehet szerezni: valaki vagy túlesik a betegségen, vagy védőoltást kap. Utóbbi nyújt nagyobb fokú immunitást – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzáfűzte, a kínai oltóanyag megérkezésével már ötféle vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Már tart a Sinopharm-szérum dokumentációjának tanulmányozása, az oltóanyag kezelése, tárolása pedig jóval egyszerűbb, mint a korábban érkezett, többi vakcináé. A szakember nagyon fontosnak nevezte, hogy a legsérülékenyebbeket védjék meg elsőként a fertőzéstől és annak szövődményeitől, ezért állnak ők az élen az oltási tervben.

Kiemelte: már zajlanak a második körös oltások az egészségügyi dolgozóknál, illetve a bentlakásos szociális intézményekben. A vakcinák alkalmazása az előírtak szerint történik, ezért a 60 év alatti, krónikus betegek kaphatják meg az AstraZeneca-vakcinát a háziorvosuktól. A lista úgy készül, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisából a krónikus megbetegedés diagnózisával rögzítetteket szűrik le, a háziorvosok pedig ebből a listából választhatják ki azokat, akiknek a leginkább szükségük lehet a védőoltásra.

Müller Cecília tájékoztatása szerint

ma újabb AstraZeneca-vakcinaszállítmány várható, bár az eredetileg várt 88 ezer helyett csak 83 500 adag érkezik, amely 41 750 ember beoltására lesz elegendő. Ezt a háziorvosok a jövő héten fogják eloltani.

Kérdésre válaszolva elmondta, véleménye szerint már hazánkban is elkezdődött a harmadik hullám. – A nyár végén kezdődött második hullám nem csenget le, egy ideig stagnált, majd emelkedésnek indult a fertőzöttek száma, így már a harmadik hullám kezdetéről beszélhetünk – jelentette ki a tiszti főorvos.

Elmondta: a védőoltások beadását követően jelentkezhetnek enyhe oltási reakciók. Ezeket nem kell jelenteni, csak a súlyosakat vagy a rendkívülieket, mert tudni kell, hogy ezek egy konkrét oltóanyaghoz, vagy csak egy gyártási tételhez kapcsolódnak-e.

Beszélt arról is, hogy

az egynapos műtéti beavatkozásokat visszavezették az ellátásba, azonban ezeket megelőzően 72 órával egy PCR-tesztet kell elvégeztetni. Ez járványügyi szempontból fontos, így ezek ingyenesek, senkinek nem kell fizetnie érte.

– A jövő héttől már azt is kimutatják a hazánkban elvégzett szennyvízvizsgálatok során, hogy találtak-e vírusmutánsra utaló jelet a mintában – tudatta Müller Cecília.

(M1, Magyar Nemzet)

Előző sztori

Komplex anyagtudományi felületvizsgáló központot alakítottak ki az SZTE-n

Következő sztori

Mérgezéshez riasztották a tűzoltókat Szegeden