Közélet

Az ember, aki nem tudta, kicsoda Puskás Öcsi

Az ember, aki nem tudta, kicsoda Puskás Öcsi

2021. február 28., vasárnap
Az ember, aki nem tudta, kicsoda Puskás Öcsi

1954 kora tavasza. Prága, a csehszlovák főváros repülőtere. A várócsarnokban épp „két világ” találkozásának első pillanatai zajlanak: az egyik fotelbe korosabb úr telepszik, a közelében két fiatalember ül le. Az idős férfi olvas. Közben, mert magyar szót hall, érdeklődve fordul a fiatalok felé, tudakolva, merre lesz az út. Amszterdamba megyünk, barátságos mérkőzésre – feleli az egyik.

Hamar kiderül: mindhárman Pestről jöttek, onnét nincs közvetlen járat, így Prágából repülnek tovább, a férfi Párizsba, egy konferenciára, a fiúk Brüsszelen keresztül Amszterdamba. Ott lesz a meccs. De mégis, milyen mérkőzés? – érdeklődik a magányos utas. – Hát mi más lenne, foci – válaszol egyikük, öntudattal, enyhén emelt hangon, és hozzáteszi még, hátha a tájékozatlan kérdező így megérti: futball, kérem szépen, futball! Aztán a társára bök: – Ő itt Lóránt Gyula, a sokszoros válogatott középhátvéd, talán hallott róla. Én pedig a Puskás vagyok.

Az idős úr mosolyogva biccent, bemutatkozik, kissé elmélázik, megszívja a pipáját, majd jön az újabb kérdés Puskáshoz: – És maga is futballista?

Az anekdota közreadója, Varga János székesfehérvári matematikatanár nem részletezi a reakciót, magam gondolom hozzá: mélységes csönd támad, az egyik oldal a most hallott névvel barátkozik, a másik oldal meg a különös felfedezésen töpreng: lám, mégis van felnőtt magyar ember, akár csak egyetlen is, aki nem tudja, kicsoda Puskás Öcsi!

Így esett az 1954-es prágai találkozás, és az idős férfi minden bizonnyal megjegyezte a Puskás nevet, de ha mégsem, május 23-a után már feltétlenül, mert a második nagy angolverés híre akkora volt, hogy eljuthatott még hozzá is. Hogy nem igazán volt futballismerő, nem csoda: a matematika kitöltötte az egész életét, minden napjának minden óráját, így lehetett e tudományág világhírű képviselője ő: Riesz Frigyes professzor, Kolozsvár ősi egyetemének tanára, aki aztán 1920-tól a Szegedre áthegyezett tudományegyetemnek lett tanszékvezetője, egy időben rektora, több külföldi akadémia tagja, akinek kiemelkedő érdeme, hogy jórészt a munkássága eredményeként a város világviszonylatban is nagyon jelentős matematikai centrummá lett. 1950-ben, a hetvenedik születésnapján a nemzetközi tudóstársadalom véleményét tolmácsolva ezt az üzenetet kapta külföldi kollégáitól: „Kétségtelen, hogy Ön egyike a matematikai gondolkodás legnagyobb élő mestereinek.”

Szeged egykori jeles tudósa, Riesz Frigyes ma 65 éve, 1956. február 28-án hunyt el, lezárva egy kivételes életművet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.