Közélet

A nő, aki megmentheti a világot - Film készült Karikó Katalin életéről

A nő, aki megmentheti a világot - Film készült Karikó Katalin életéről

2021. február 10., szerda
A nő, aki megmentheti a világot - Film készült Karikó Katalin életéről

– Egyesek szerint megérdemli a Nobel-díjat, mert felfedezései forradalmasíthatják az orvostudományt – indokolja a francia tévécsatorna, a BFMTV, hogy miért készítette el A nő, aki megmentheti a világot című, Karikó Katalint és a hírvivő RNS-hez kötődő kutatásait, az elmúlt közel negyven évben elért eredményeit bemutató filmet.

„La femme qui peut sauver le monde”: revoir l’enquête de BFMTV című dokumentumfilmet először február 1-jén láthatták a francia tévénézők.

_La_femme_qui_peut_sauver_le_monde__revoir_lenqute_de_BFMTV

A BioNTech alelnökéről, életútjának állomásairól szóló 21 perces film archív fotóiról a nézőre mosolyog a szegedi laboratóriumokban kutatásait elkezdő tudós nő is. Beléphetünk Karikó Katalin otthonába és dolgozószobájába, megismerhetjük a Magyarországról elszármazott tudós életét – köszönhetően az immár a BFMTV honlapján is megtekinthető filmnek.

Magyarországon is forgatott a francia televíziós társaság. 2021. január 13-án érkezett Szegedre a kérdéseivel Mélanie Bontems és a kamerájával Yves Couant. Munkájukat a Budapesten dolgozó francia újságíró, a több lapot is tudósító, Joel Le Pavous, valamint az SZTE NKI munkatársai segítették.

„A nő, aki megmentheti a világot” című filmben a Szegedi Tudományegyetem központi épületét és a belvárosi campust, a szegedi biológusképzés központjait drónfelvételről ismerheti meg a néző.

Az élettudományi kutatások egyik magyarországi fellegvárának számító SZTE TTIK Biológiai Intézet és az SZBK is föltűnik a francia dokumentumfilmben.

A szegedi egyetemen eltöltött diákévekről, az itt biológussá váló Karikó Katalinról az egykori csoporttárs és barát, Boros Imre mesélhetett. A mára a Szegedi Tudományegyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Tanszék professzora – Karikó Katalinhoz hasonlóan – a Szegedi Biológiai Központban, de egy másik kutatócsoportban kezdett dolgozni.

Megszólalt az SZTE Orvosi Biológiai Intézet emeritus professzora, az SZBK egykori vezető kutatója, Duda Ernő is, akinek a segítségéért Karikó Katalin köszönetet mondott az 1982-ben elkészült, az antivirális anyagteszteléssel foglalkozó doktori disszertációja bevezetőjében...

A szegedi boldog éveket archív fotók is illusztrálják. A családi fényképeken föltűnik Karikó Katalin férje, Francia Béla, akivel 1977-ben egy egyetemi biológus bulin ismerkedtek meg. A szegedi kedves emlékek közül is kiemelkedik, hogy itt született meg kislányuk, Zsuzsi.

A film egyik érdekessége, hogy Karikó Katalin megmutatja kislányának azt a játék mackóját, amelynek belsejében elrejtették az amerikai utazáshoz, az ottani kutatómunka elkezdéséig szükséges dollárokat.

Az amerikai időszak kezdetén készült fényképek, „Philadelphia, Pennsylvania” egyetem és a kutatónő 1985 utáni életének jeles helyszínei és szereplői kapnak teret a 21 perces dokumentumfilm második felében.

Archív filmfelvételek, animációk segítségével, kutatótársak és más tudósok szemüvegén keresztül ismerhetjük meg az új típusú koronavírus-járvány megállítására is alkalmas módszert.

Az mRNS-terápia bevezetéséért tett erőfeszítéseiről, az egyetemi laboratóriumokból a BioNTech alelnöki posztjáig vezető útról Karikó Katalin mesél. A Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcina működését látványos animációs illusztrációkkal magyarázzák el a film nézőinek.

A BFMTV dokumentumfilmjéből is kiderül: az mRNS technológián alapuló módszer nem csupán az új típusú koronavírus elleni vakcina gyártására nyújt megoldást. A felfedezés forradalmasíthatja a gyógyítást, mert leegyszerűsíti a gyógyszergyártást, és mindenki számára elérhetővé teszi az orvosságot. Ezért Karikó Katalin az a nő, aki megmentheti a világot…

(Forrás: SZTE)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.