Politika

Tápai szerint szerint Joób Márton nem maradhat a szegedi közgyűlés tagja

Tápai szerint szerint Joób Márton nem maradhat a szegedi közgyűlés tagja

2021. január 29., péntek
Tápai szerint szerint Joób Márton nem maradhat a szegedi közgyűlés tagja

Tápai Péter sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron, amikor a képviselőt letartoztatták, a Fidesz helyi szervezete azt hangoztatta, a politikust is megilleti az ártatlanság vélelme. Azonban ma már tény, hogy a képviselő beismerte tettét, azt, hogy elkövetett valamiféle szabálytalanságot - mondta az alelnök.

Tápai Péter úgy fogalmazott, a kérdés az, hogy Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester tudott-e a képviselő tetteiről, és van-e valamilyen teendője. A fideszes politikus álláspontja szerint Joób Márton nem maradhat a közgyűlés tagja, mert ezzel a polgármester elismerné, hogy védi, támogatja a törvénytelen gazdálkodással gyanúsított képviselőt.

Az alelnök bejelentette, a Fidesz képviselői a legelső nyilvános közgyűlésen kezdeményezni fogják, hogy Joób Márton mondjon le.

A szegedi közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöki posztját is betöltő fideszes politikus kitért arra: elfogadhatatlannak tartja, hogy a képviselők csupán kettő napot kaptak arra, hogy megismerjék az önkormányzat idei költségvetésének tervezetét.

A polgármester folyamatosan azt a kritikát fogalmazza meg, hogy kormányzati elvonások miatt van a város nehéz helyzetben - közölte Tápai Péter. A politikus szerint azonban ez nem igaz, ha jó és felelős polgármesterként Botka László számítana a kormányzat támogatására hamarabb megosztaná a költségvetés részleteit a képviselőkkel. Hozzátette: Botka Lászlóból hiányzik az együttműködési szándék a kormánnyal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága tavaly nyáron indított nyomozást bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt a szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezető képviselő és társai ellen. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2013 és 2017 között egy olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy egy szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság kijátssza az ÁFA fizetési kötelezettségét. A gyanúsítottak ezzel több száz millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A Kecskeméti Járásbíróság a bűnszervezet működtetésével gyanúsított férfiak letartóztatását tavaly július 30-án rendelte el egy hónapra, majd azt augusztusában és novemberében is meghosszabbította. A bíróság szerdán három gyanúsított esetében a letartoztatás további meghosszabbításáról döntött, két gyanúsítottnál azonban - az ügyészi indítvánnyal egyezően - megszüntette a gyanúsítottak letartozását, és május 27-ig velük szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el azzal, hogy a lakóhelyüket nem hagyhatják el és mozgásukat nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

Joób Márton tavaly októberben lemondott család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelő bizottsági tagságáról.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.