Tápai szerint szerint Joób Márton nem maradhat a szegedi közgyűlés tagja

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Joób Márton nem maradhat a szegedi közgyűlés tagja, le kell mondania képviselői posztjáról - jelentette ki a Fidesz helyi szervezetének alelnöke pénteken a Tisza-parti városban.

Tápai Péter sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron, amikor a képviselőt letartoztatták, a Fidesz helyi szervezete azt hangoztatta, a politikust is megilleti az ártatlanság vélelme. Azonban ma már tény, hogy a képviselő beismerte tettét, azt, hogy elkövetett valamiféle szabálytalanságot – mondta az alelnök.

Tápai Péter úgy fogalmazott, a kérdés az, hogy Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester tudott-e a képviselő tetteiről, és van-e valamilyen teendője. A fideszes politikus álláspontja szerint Joób Márton nem maradhat a közgyűlés tagja, mert ezzel a polgármester elismerné, hogy védi, támogatja a törvénytelen gazdálkodással gyanúsított képviselőt.

Az alelnök bejelentette, a Fidesz képviselői a legelső nyilvános közgyűlésen kezdeményezni fogják, hogy Joób Márton mondjon le.

A szegedi közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöki posztját is betöltő fideszes politikus kitért arra: elfogadhatatlannak tartja, hogy a képviselők csupán kettő napot kaptak arra, hogy megismerjék az önkormányzat idei költségvetésének tervezetét.

A polgármester folyamatosan azt a kritikát fogalmazza meg, hogy kormányzati elvonások miatt van a város nehéz helyzetben – közölte Tápai Péter. A politikus szerint azonban ez nem igaz, ha jó és felelős polgármesterként Botka László számítana a kormányzat támogatására hamarabb megosztaná a költségvetés részleteit a képviselőkkel. Hozzátette: Botka Lászlóból hiányzik az együttműködési szándék a kormánnyal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága tavaly nyáron indított nyomozást bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt a szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezető képviselő és társai ellen. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2013 és 2017 között egy olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy egy szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság kijátssza az ÁFA fizetési kötelezettségét. A gyanúsítottak ezzel több száz millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A Kecskeméti Járásbíróság a bűnszervezet működtetésével gyanúsított férfiak letartóztatását tavaly július 30-án rendelte el egy hónapra, majd azt augusztusában és novemberében is meghosszabbította. A bíróság szerdán három gyanúsított esetében a letartoztatás további meghosszabbításáról döntött, két gyanúsítottnál azonban – az ügyészi indítvánnyal egyezően – megszüntette a gyanúsítottak letartozását, és május 27-ig velük szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el azzal, hogy a lakóhelyüket nem hagyhatják el és mozgásukat nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

Joób Márton tavaly októberben lemondott család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelő bizottsági tagságáról.

MTI

Előző sztori

Felügyelőbizottsági ülést kezdeményez Haág Zalán a Cserepes sori piac ügyében

Következő sztori

Stumpf István koordinálja a felsőoktatás modellváltását