Egyetem

Pál professzor a lemondásáról: "Ha sikeres az SZTE, akkor Szeged is sikeres"!

Pál professzor a lemondásáról: "Ha sikeres az SZTE, akkor Szeged is sikeres"!

2021. január 30., szombat
Pál professzor a lemondásáról: "Ha sikeres az SZTE, akkor Szeged is sikeres"!

Egyre durvább és alpáribb támadások érik a bölcsészek Doktori Tanácsának elnökét, Pál József professzort azért, mert az SZTE szenátoraként nem úgy szavazott, ahogy azt a Tanács egyes tagjai szerették volna. A közösségi oldalon szinte célponttá vált emiatt, „fidesznyik bérencnek” próbálják beállítani a köztiszteletben álló oktatót - miközben

29 szenátor támogatta a modellváltást.

Az ismert professzor már pénteken közölte, hogy lemond elnöki tisztségéről; most azt is elmondta a Szegedmának adott exkluzív interjúban, hogy miért.

- Ez csak egy műbalhé, csak a sértettség motiválja őket és az, hogy úgy érzik, vesztettek, és nem sikerült a politikai befolyásolás sem. Most ezért támadnak engem és még néhány kollégámat is – reagált Pál József.  

A professzor azt mondta, miközben az SZTE nagy karait nem, a bölcsészkart igencsak megosztotta a modellváltás. A Doktori Tanácsban pedig egy kisebbség próbálta igen hangosan átvenni az irányítást, és kizárólag politikai alapon közelítették meg a kérdést. A professzor szerint 20 évvel ezelőtt azért választották meg elnöknek, mert bíztak a szakmai értékítéletében és tudásában; így szerinte most is bízni kellene. Úgy véli, tragédia érte volna a Bölcsészkart az egyetem „szakadásával”; a modellváltással viszont új esélyek nyílnak meg nem csak az SZTE, hanem a kar előtt is.

- Az egyetem érdeke a modellváltás, mert ez számos garanciát jelent arra, hogy az SZTE még inkább a professzionális, prosperáló egyetemek közé tartozzon a jövőben.

Igenis számítani kell az egyéni teljesítménynek, és ennek látható értéke is kell legyen.

Az egyetem – és a különféle karok vezetőinek – autonómiája nem sérül a jövőben sem, mert a tudását és az eredményeit senkitől nem lehet és nem is akarja elvenni senki – magyarázza a professzor, aki szerint nagyot hibázott az, aki pusztán politikai előítéletek alapján közelítette meg a modellváltást; ő éppen ezért nem így tett. – Nem vagyok ezzel a véleményemmel egyedül, hiszen mind a négy nagy, orvoskarral is rendelkező egyetem így döntött az országban. Nem véletlenül, hiszen ők is felismerték, hogy itt a jövőről van szó: a múltat ideje volt magunk mögött hagyni – tette hozzá.

A modellváltás ellenzői lényegében „a kevesebb lehetőség”, és egy leszűkített működés mellett érveltek, miközben a nagy karok – például orvoskar - segítették a többi kar működését is; ezt a kancellár is részletesen bemutatta.

Pál József azt mondta, azért mond le a Doktori Tanács elnöki feladatairól, mert nem egy szűk és hangos csoport érdekeit szeretné képviselni, hanem azt, amiről meggyőződése, hogy az a BTK-nak és az SZTE-nek is érdeke.

- Én azt látom, hogy van egy kisebbség, amely mögött ott áll a kormányellenes politika, és ők szeretnének befolyásra szert tenni az egyetemen. Csak ez számít nekik, ezért mindenre hajlandóak és képesek.

Én viszont ebben nem kívánok részt venni, nekem ennél sokkal fontosabb az egyetem, az egyetemi polgárok és a város is. Meggyőződésem, hogy

ha sikeres az SZTE, akkor Szeged is sikeres lehet, ezt kellene látnia mindenkinek, és nem ez ellen dolgoznia

– mondta a professzor.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.