Közélet

Orbán főtanácsadója szerint sikeres a magyar migrációs politika

Orbán főtanácsadója szerint sikeres a magyar migrációs politika

2021. január 21., csütörtök
Orbán főtanácsadója szerint sikeres a magyar migrációs politika

Bakondi György emlékeztetett: tavaly 45 500 határsértőt fogott el a rendőrség és a honvédség, illetve 455 embercsempész ellen indítottak büntetőeljárást. Ez jóval meghaladta az előző három év adatait.

Hangsúlyozta: idén eddig 4900 határsértőt és 56 embercsempészt fogtak el, vagyis a múlt évet jellemző migrációs nyomás intenzitása az év első pár hetében tovább növekedett.

A belbiztonsági főtanácsadó kiemelte, a migrációs politikának számos fontos eleme van a határ őrizetén túl: Magyarország segítséget nyújt más országoknak a migrációs főútvonalak lezárása érdekében, illetve magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot Észak-Macedóniában. Ezenkívül a magyar hatóságok partnerek minden olyan, Europol- és Frontex-műveletben, amely az embercsempész-hálózatok felderítését célozza. Magyarország szolidáris továbbá minden olyan országgal, ahol küzdenek azért, hogy ne induljanak útnak újabb migránscsoportok. A keletkezett károk felszámolása érdekében pedig az elmúlt évben pénzügyi és egyéb segítséget nyújtott a kormány a szíriai háborúban megsemmisült településeknek.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón, amelyet egy H145M típusú helikopter felderítőrepülése után tartottak, elmondta: a határsértések és az elfogott migránsok száma azt mutatja, hogy továbbra is nagyon nagy a nyomás a magyar határon, és szükség van azokra a műszaki és jogi határzárral kapcsolatos intézkedésekre, amelyeket még évekkel ezelőtt bevezettek.

A politikus szükségesnek nevezte a 2015-ben megépült kerítést, a hozzárendelt műszaki eszközöket, amelyek a kerítés "legyűrését gátolják meg", de az olyan jogi eszközöket is, mint "a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fenntartására, amelyet egyébként a hazai baloldal és Brüsszel nagyon erősen kifogásol". És természetesen szükség van arra az "élő erőre és határőrizeti felkészültségre", amit a rendőrök és a honvédek jelentenek - tette hozzá.

Megjegyezte: szükség van az olyan eszközökre is, mint a H145M típusú helikopter, amely a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programnak köszönhetően egyike annak a 20 légi járműnek, amiből már 16 megérkezett, nagyon magas szintre emelve a határ menti felderítő képességet.

Németh Szilárd kiemelte: határvédelemre 2015 óta 561 milliárd forintot fordított az ország. Leszögezte: a honvédség minden olyan eszközzel rendelkezik, amellyel meg tudják védeni az országhatárt. A 213 kilométer hosszú déli határszakasz védelme érdekében egyszerre több mint ezer katona teljesít szolgálatot - jelezte.

A parlamenti államtitkár hangsúlyozta: a tömeges oltások, a vakcina beadása mellett mindent elkövetnek annak érdekében, hogy "ne jusson be újra a vírus Magyarországra, főleg azokról a területekről, ahonnan ellenőrizetlenül, tömegesen (...) jönnének be az emberek".

Véleménye szerint az azonban tarthatatlan, hogy az erre a küzdelemre fordított több száz milliárd forintnak gyakorlatilag még egy százalékát sem fedezte az Európai Unió. Mint mondta, "harcolni kell azért, hogy ne jogállami eljárás induljon Magyarország ellen, s a hazai baloldal és a brüsszeli bürokraták ne azt kiabálják, hogy bontsuk le a kerítést és engedjünk be mindenkit, hiszen az intézkedések Magyarország mellett Európa biztonságát is garantálják, amelynek kulcsa éppen a kerítésnél van".

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.