Önfertőtlenítő felületet fejlesztettek ki Szegeden, a vírust is elpusztítja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A járványos betegségek elleni harcban nagyon hasznos lehet az az önfertőtlenítő bevonat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem szakemberei fejlesztettek ki.

Az Index cikke szerint az SZTE anyagtudományi tanszékének munkatársai több évtizedes kutatás során olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel egy kezelt felület tartósan élhetetlenné válik baktériumok, gombák és vírusok számára. 

Az önfertőtlenítő felület kulcsa a fotoreaktív titán-dioxid, amely fény hatására aktív oxigénnel pusztítja a rá kerülő mikrobákat. Az alapmechanizmus egy XX. századi japán kutatási eredményen alapul. Az ázsiai országban kórházi alkalmazásig is eljutottak az újítással, az első ilyen festék azonban legfeljebb egy hónapig és csak UV-fénynél nyújtott csíramentességet.

A szegedi fejlesztés nagy vívmánya, hogy a kezelt felület tartósan, akár több évig is megtartja az önfertőtlenítő tulajdonságát.

Az SZTE neves virológusa, Boldogkői Zsolt is megvizsgálta a kezelt felületet. A cseppfertőzés felületeken való terjedése modelljének tekinthető, és a koronavírushoz hasonlóan kettős foszfolipidmembránnal körülvett herpeszvírusokat aeroszolként juttatták a felületre. Tíz perccel a felületre juttatott anyag kiszáradását követően nem maradt fertőzőképes részecske.

(Képünk illusztráció, Volánbusz)

Előző sztori

Kiderült, hogy mi történik, ha az oltás után elkapjuk a koronavírust

Videó!
Következő sztori

Egy ideig még a fagy az úr, majd érkezik az enyhülés

Legutóbbi hasonló cikkek