Nagyon veszélyes a Jobbikkal való összefogás – mondja Köves Slomó

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A rasszizmust elítélő pártok összeállása az „eredendően a rasszizmus, a cigánygyűlölet és antiszemitizmus programjára alapított” politikai tömörülésssel „azt üzenheti, hogy a hatalom megszerzése érdekében még az antiszemitizmussal is elnézőnek lehet lenni” – nyilatkozta az EMIH vezető rabbija a Magyar Nemzetnek.

Reagált az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija Mesterházy Attila és Gyöngyösi Márton szerdai, a Neokohn című portálon megjelent, a jobbikos politikus nyolc évvel ezelőtti zsidólistázó botrányával kapcsolatos nyilatkozatára.

Mint ismert, Gyöngyösi akkoriban egy később tömegtüntetést kiváltó parlamenti felszólalásában azt szorgalmazta, hogy a kormány mérje fel „az itt élő, és különösen a magyar országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.”

A tüntetés nyolcadik évfordulójának apropóján a Neokohn megkereste az akkor felszólaló Mesterházy Attilát, aki abban az időben az MSZP elnöke volt, valamint magát Gyöngyösi Mártont is.

Mesterházy lényegében azzal magyarázta a Jobbik politikai karanténból való kikerülését, és a baloldali közösségbe való teljes befogadását, hogy a párt szerinte már megváltozott. Gyöngyösi Márton pedig továbbra is azzal védekezett, hogy szavait kiragadták a kontextusból.

A Magyar Nemzet megkereste Köves Slomót, hogy megtudakolja, elfogadhatónak tarja-e a szocialista és a jobbikos politikus mostani magyarázatait. Az EMIH vezető rabbija az alábbi választ küldte el a portálnak.

„A párt kommunikációja az elmúlt években jelentősen megváltozott, de nem lehet elfeledkezni arról, hogy a Jobbik eredendően a rasszizmus, a cigánygyűlölet és antiszemitizmus programjára alapított politikai tömörülés. A Jobbik brand sokak számára még ma is összekapcsolódik ezekkel az eszmékkel, ami valószínűleg akkor is így lenne, ha a párt nyíltan megtagadta volna saját múltját, de ez

az elhatárolódás sem a szavak, sem a tettek szintjén nem volt egyértelmű.

Jelentős támogatottsággal rendelkező – és a rasszizmust egyébként elítélő – pártok összefogása, közös fellépése a Jobbikkal azért különösen veszélyes, mert sok szavazó fejében észrevétlenül is legitimálhatja a rasszizmust,

azt üzenheti, hogy a hatalom megszerzése érdekében még az antiszemitizmussal is elnézőnek lehet lenni.”

(Fotó: Kurucz Árpád)

Videó!
Előző sztori

Már úton van a tram-train első szerelvénye Magyarországra

Következő sztori

Új helyet keres a Szegedi Hadipark