Krimi

Megint veszélyben vannak az idősek az unokázós csalók miatt Csongrád-Csanádban

Megint veszélyben vannak az idősek az unokázós csalók miatt Csongrád-Csanádban

2021. január 15., péntek
Megint veszélyben vannak az idősek az unokázós csalók miatt Csongrád-Csanádban

A közelmúltban több alkalommal is pénzt próbáltak meg kicsalni ismeretlenek gyanútlan hozzátartozóktól. A módszer szerint telefonon hívják fel az időseket, akiktől pénzt kérnek unokájuk, gyermekük helyzetére hivatkozva. Azt kérik, hogy bankkártyájuk adatait adják meg és az arról leemelt pénzzel már rendezni is tudják az éppen aktuális bírságot, vagy az orvosi kezelés árát.

A rendőrség ezért felhívja a figyelmet, hogy
- a bankkártya adatait (az azon szereplő számsor, a biztonsági kód, internetes biztonsági kód) senki ne adja meg idegennek, bármire is hivatkozzon a telefonban!
- kérjen visszahívást a telefonálótól, addig pedig győződjön meg róla, hogy rokona valóban segítségre szorul, vagy éppen csalással próbálnak pénzt szerezni tőle! Ne döntsenek egyedül, minden esetben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
- ha az unoka, a gyermek biztonságban van, azonnal hívják a rendőrséget és tegyenek bejelentést az esetről!
- kiemelten fontos, hogy idős hozzátartozóival mindenki, több alkalommal is beszéljen a csalási módszerekről! Készítsék fel őket arra, hogy ilyen esetben mi a teendő, legyen kialakított módszertana annak, ha egy idegen pénzt próbálna meg kérni a nagyszülőtől! A legfontosabb, hogy a család, a rokonok, a barátok sokat beszélgessenek a veszélyeztetett korosztállyal erről a jelenségről. Készítsék fel idős hozzátartozójukat arra, hogyha ilyen jellegű telefonhívást kapnak, mit tegyenek!

Bűncselekmény gyanúja esetén, vagy ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.