/

Lengyel tudós kapta a szegedi matematikusról elnevezett díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az SZTE Bolyai Intézetének Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet 2020-ban a krakkói Jagelló Egyetem matematikusának, Franciszek Hugon Szafraniec emeritus professzornak ítélte oda. A szegedi egyetem ikonikus matematikusa, Szőkefalvi-Nagy Béla emlékére alapított díj átadási ünnepségét és az ehhez kapcsolódó tudományos előadást – a koronavírus-járvány miatt – 2021-ben egy későbbi időpontban tartják meg.

21. alkalommal döntött a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének Tanácsa a Szőkefalvi-Nagy Béla Érem díjazottjáról. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet rangos elismerését a szegedi universitas nemzetközi hírű matematikai iskoláját elindító Haar Alfréd és Riesz Frigyes által 1922-ben alapított Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat aktuális szerkesztőbizottsága javasolja.

2020-ban Franciszek Hugon Szafraniec, a krakkói Jagelló Egyetem emeritus professzora nyerte el a Szőkefalvi-Nagy Béla Érmet.

„A Szőkefalvi-Nagy Erzsébet által alapított díjat minden évben olyan kiváló matematikus kaphatja meg, aki a Szegedi Tudományegyetem Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban magas szintű publikációs tevékenységet folytatott. Franciszek Hugon Szafraniec a funkcionálanalízis és operátorelmélet területén ért el kiemelkedő eredményeket, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóiratban négy nagy hatású cikket publikált” – kezdődik az SZTE Bolyai Intézet közleménye.

Szafraniec professzor matematikai munkássága témáit tekintve széles körű. PhD fokozatát 1968-ban szerezte a Jagelló Egyetemen a nemlineáris analízis területén. Érdeklődése ezután az operátorelmélet irányába fordult, az akkoriban egyik legaktuálisabb terület, a dilatációelmélet felé. Szőkefalvi-Nagy Béla híres Appendix-e (1955) alapvető hatást gyakorolt kutatásaira, és azokat máig inspirálja. Szafraniec professzor tudományos tevékenységére jellemző, hogy látszólag egymástól távol álló témák között talál összefüggéseket.

Szőkefalvi-Nagy Béla általános dilatációs tétele Szafraniec professzor számos olyan eredményének a kiindulópontja, mely túlmutat az operátorelméleten. Azon észrevétele, hogy a dilatációs tétel bizonyításában a reprodukáló magú Hilbert-terek (RKHS), mint eszköz már benne rejlettek, érdeklődését ezen elmélet iránt tovább fokozta, és annak kiemelkedő jelentőségű alkalmazásaihoz vezette komplex függvénytani, harmonikus analízisbeli és kvantumelmélethez kapcsolódó témákban.

Négy cikket publikált az Acta Scientiarum Mathematicarum-ban Szafraniec professzor. Közülük kettő a dilatációelmélethez kapcsolódik. Egyik nagy hatású dolgozatára több mint 60 idézet született.

A járványügyi helyzetre való tekintettel az ünnepélyes éremátadásra és a díjazott előadására egy későbbi időpontban kerül sor” – zárul az SZTE Bolyai Intézet közleménye.

Előző sztori

Másik autó rendszámával furikázott egy vásárhelyi sofőr

Következő sztori

Egyre kevesebb fertőzöttet azonosítanak Csongrád-Csanádban

Legutóbbi hasonló cikkek