Közélet

Hamarosan megkezdődik a lakosság oltása

Hamarosan megkezdődik a lakosság oltása

2021. január 21., csütörtök
Hamarosan megkezdődik a lakosság oltása

1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 713 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 235 276 fő, az aktív fertőzöttek száma 108 673 főre csökkent. 4049 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 286-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette Müller Cecília országos tiszti főorvos.

A magas számok azt követelik meg, hogy ne lazítsanak a jelenlegi intézkedéseken. Hozzátette, ez azért is fontos, mert azt tapasztalják, hogy több országban is hamarosan elindulhat a járvány harmadik hulláma.

A jelenlegi állapotot csak úgy tudjuk fenntartani, ha minél hamarabb minél több embert be tudunk oltani. Ez többek közt azért is célkitűzés, mert a szakértők szerint a forgalomban lévő vakcinák a mutáns vírusok ellen is hatékonyak – fogalmazott a tiszti főorvos.

Hangsúlyozta, jó hír, hogy

továbbra sem jelentkeznek súlyos mellékhatások, csupán enyhe bőrpír a tűszúrás helyénél, illetve fáradékonyság néhány napig.

A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az AstraZeneca és a Szputnyik V vakcina fogalmazását. Ez az engedély hat hónapra szól, és egyszer meghosszabbítható.

Azt is elmondta, ezen oltóanyagok esetében a Népegészségügyi Központ minden egyes vakcinaszállítmányt bevizsgál.

Hamarosan megkezdik a lakosság oltását

A háziorvosok számára csütörtökön egy információs csomagot és egy oktatóvideót juttat el a tiszti főorvos, mivel nemsokára megkezdik a 82 év felettiek oltását, a vakcinát a legtöbb esetben pedig a háziorvosok fogják beadni a regisztráltak részére.

Müller Cecília elmondta, sok háziorvos, gyerekorvos is önként jelentkezett, hogy részt vegyen a tömeges oltásban, majd hozzátette ő is szívesen oltja majd a regisztráltakat.

Kiss Róbert rendőr alezredes a legfrissebb rendőrségi intézkedéseket ismertette:

  • 145 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot;
  • 127 személlyel szemben azért intézkedek, mert közterületen nem viselték a maszkot;
  • 273 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt;
  • 2297 hatósági házi karantént rendeltek el, és 80962 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.