Egészség

Érkeznek a további vakcinaszállítmányok Magyarországra

Érkeznek a további vakcinaszállítmányok Magyarországra

2021. január 11., hétfő
Érkeznek a további vakcinaszállítmányok Magyarországra

Galgóczi Ágnes hozzátette, az aktív fertőzöttek száma 128 959 fő, a gyógyultak száma pedig 203 972-re emelkedett. Jelenleg 5065 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A szakember jelezte, hogy

zajlik, az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak védőoltása, eddig 71 ezer ember kapta meg a vakcina első adagját, különösebb mellékhatások nélkül. Közölte, hogy kedden újabb 39 ezer adag Pfizer-szérum és 3600 ember beoltására elegendő Moderna-vakcina is érkezik Magyarországra.

– Már megkezdődött a felkészülés a rendvédelmi dolgozók beoltására is – tette hozzá Galgóczi Ágnes, aki újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a beérkező vakcinamennyiségtől függ, hogy mikor kezdődhet meg a lakosság tömeges beoltása. Közölte azt is, hogy

a Pfizer-vakcinából hetente, míg a Modernából kéthetente várható újabb szállítmány érkezése.

Az operatív törzs javaslatára a kormány február 1-ig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, így a maszkviselési kötelezettséget, az este 8 és reggel öt óra közti kijárási tilalmat, a rendezvénytilalmat és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályt is – emlékezetett Kiss Róbert alezredes.

Közölte: a rendőrök a hétvégén 610 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így összesen 18 964-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Tájékoztatása szerint

a kijárási tilalommal, illetve a csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt a hétvégén 1365, november óta összesen pedig több mint 23 ezer emberrel szemben intézkedtek.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta: a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 699 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 503 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, valamint a benntartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kiss Róbert közlése szerint a hétvégén két üzlethelyiség ideiglenes bezárásáról döntöttek. Tudatta, hogy hétvégén 8145 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 21 979 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2748-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.