Közélet

Cenzúra a Cukorhegyen

Cenzúra a Cukorhegyen

2021. január 12., kedd
Cenzúra a Cukorhegyen

Szólásszabadság, sajtószabadság, a sajtó sokszínűség... Ugye ismerős szlogenek Brüsszelből, Berlinből és Washington DC-ből? Sőt, nemcsak onnan, hanem saját, mentálisan nem teljesen ép ellenzékünktől is ezt halljuk és ők folyamatosan ezt duruzsolják a brüsszeli bürokraták fülébe is, pontosabban ennek állítólagos hiányát Magyarországon. Igaz, itt még nem cenzúráztak egyetlen gyűlöletkeltő blogbejegyzést sem, nem zártak le ellenzéki weboldalakat, de az olcsó hazugságokra mindig is vevők voltak a brüsszeli széplelkek.

Ha igazi cenzúrát keresünk, akkor azt meg is találjuk az Óperencián túl, a Cukorhegy tetején. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója már egy ideje bemutatta a szerinte igazi demokratikus szólásszabadságot. Például amikor törölte Lázár János tényfeltáró videóját Bécs Favoriten kerületében uralkodó állapotokról a migráció miatt. Na meg akkor sem sérül a szólásszabadság szentsége, ha konzervatív tartalmak eltüntetéséről van szó. Ezzel már minden fideszes barátom szembesült. Legutóbb Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter oldalát állították át, amelynek okán sokkal kevesebb Facebook-felhasználóhoz jutottak el posztjai. Érdekes, hogy Hadházy Ákos kegyeletsértő videója, amely a szentendrei halottasházban készült, nem sértette a Facebook alapelveit. Mint ahogy az sem, ha az ellenzék a fideszesek kivégzéséről ábrándozik.

A nyarat beárnyékoló Black Lives Matter- (A fekete életek is számítanak) mozgalom zavargásairól nemigen láthattunk fotókat és írásokat a Facebookon, hiszen azokat rögtön törölték. Ha valaki a gyújtogató, fosztogató és sok esetben gyilkoló csőcselékről posztolt, az legalább két hétre búcsúzhatott Facebook-, Twitter- vagy Instagram-oldalától. A zavargások alatt agyonlőtt rendőrökről és ártatlan emberekről szóló posztokat a Facebook gyűlöletkeltő tartalomnak nyilvánította. A George Floyd haláláról tévék és hűtőszekrények cipelésével megemlékező afroamerikaiak felvételei is percek alatt eltűntek a közösségi oldalakról. Utána következtek az amerikai választások. Donald Trump követői is hamarosan találkozhattak az arctalan cenzorok delete (törlés) gombjával, mivel az ő posztjaikat is vagy törölték, vagy láthatóságukat lekorlátozták. Joe Biden híveinek bejegyzései pedig csak úgy szárnyaltak. Azt hittük, hogy ennél lejjebb már nincsen. Tévedtünk. Az Amerikai Egyesült Államok elnökét letiltani a közösségi oldalakon azért merész dolog. Még Angela Merkel is kritizálta Zuckerberg döntését, mondván, ezzel komolyan sérül a szólásszabadság. Létezik-e még egyáltalán? A kérdés jogos.

Ha jobban megnézzük, akkor a virtuális térben már „egypártrendszer” uralkodik. Ki is írhatnák, hogy „világ liberálisai egyesüljetek”, hiszen egyszer már bevált egy hasonló szlogen, igaz, milliók belehaltak, de ilyen apróságokkal most ne foglalkozzunk. A YouTube, a Google, a Facebook, a Twitter, az Instagram megvalósította a Szép Új Világot és az 1984-et George Orwell gondolatrendőrségével egyetemben. Igaz, még nem jönnek el érted, de cenzúrázzák a gondolataidat, ha azokat publikussá teszed. Idősebb fejjel azért mérlegelsz, hiszen van elég élettapasztalatod. Ám mi lesz azokkal a generációkkal, akik ebben a liberális kibertérben nőnek majd fel? Mást sem fognak kapni, mint neomarxista impulzusokat, filozófiát és erősen baloldali politikai nézeteket. Ez az új generáció pedig már ellenségnek fog tekinteni minden konzervatívot, még akkor is, ha azok a saját szülei. A telefonfüggő fiatalok durván belesétálnak a liberális medvecsapdába, hiszen legtöbbjük politikai nézeteit a Facebookon csipegeti össze, ám ott nem éppen a konzervatív tartalmak uralkodnak. Jövőre pedig mi is választunk…

Georg Spöttle

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.