A világ legkisebb pacemakerét ültették be Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig csak a fővárosban végeztek ilyen beavatkozást.

Magyarországon a vidéki centrumok közül elsőként az SZTE Belgyógyászati Klinikájának Elektrofiziológiai Részlegén került sor vezeték nélküli pacemaker beültetésre december 21-én – írta Facebook-oldalán a SZTE Általános Orvostudományi Kara.

Ez a csúcstechnológiát képviselő készülék a világ legkisebb szívritmus szabályzó készüléke, a hagyományos, vénán keresztül bevezetett elektródákhoz köthető tipikus szövődmények kiküszöbölésére fejlesztették ki. A beavatkozást, amelynek során a combvéna felől ültették be e a törpe pacemakert, Dr. Vámos Máté egyetemi adjunktus végezte.

Az implantációnál a Honvédkórház részlegvezető főorvosa, Dr. Duray Gábor Zoltán is közreműködött. A beültetés előtt szükségessé vált egy olyan komplex extrakciós műtét is, amelynek során a korábban beültetett, de elfertőződött pacemaker-rendszert távolította el Dr. Sághy László részlegvezető egyetemi adjunktus és Dr. Benák Attila klinikai orvos.

A beültetett pacemaker méretét jól mutatja ez a kép:

Előző sztori

A családpolitika a nemzet megmaradásának záloga

Következő sztori

Így vonultak a motorosok 26 évvel ezelőtt Szegeden