Illegális bevándorlás

61 határsértőt tartóztattak fel egy nap alatt Csongrád-Csanádban

61 határsértőt tartóztattak fel egy nap alatt Csongrád-Csanádban

2021. január 27., szerda
61 határsértőt tartóztattak fel egy nap alatt Csongrád-Csanádban

A járőrök január 26-án 5 óra 30 perc és január 27-én 5 óra 30 perc között 12 esetben összesen 39 határsértőt tartóztattak fel Kiszombor, Szeged, Klárafalva és Kistelek közigazgatási területén, valamint a röszkei autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a férfiak szír, afgán, marokkói és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az egyenruhások január 26-án 11 óra 30 perckor és 16 óra 25 perckor a román-magyar közös ellenőrzés során összesen 12 határsértőt találtak megbújva két török honosságú kamionban a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen. A férfiak közül nyolcan afgán, míg társaik pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt, míg a második kamion sofőrje ellen embercsempészet miatt is eljárás indult. Az ügyekben a román határőrizeti szerv járt el.

Az egyenruhások továbbá január 26-án 18 óra 30 perckor a román-magyar közös ellenőrzés során 7 határsértőt találtak megbújva egy török honosságú kamionban a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen. A férfiak közül négyen afgán, a többiek pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A Kiszombori Határrendészeti Kirendeltség járőrei január 26-án 22 órakor Szeged-Szőregen állítottak meg egy német honosságú gépkocsit. Az igazoltatás során megállapítást nyert, hogy a gépjárművet 1 fő szír állampolgárságú férfi vezette, az utastérben további 3 szír állampolgárságú férfi volt. Ezzel egy időben szintén Szeged-Szőregen a Készenléti Rendőrség járőre intézkedés alá vont egy szintén német honosságú személygépjárművet. Az autóban további két szír állampolgár utazott. Az ellenőrzés során felmerült a gyanú, hogy a személyek összefüggésbe hozhatóak az embercsempészéssel.

A rendőrök a három férfit előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás. Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.