Gazdaság

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

2020. december 19., szombat
Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

Az orvosaink, ápolóink jól állják a sarat – mondta Orbán Viktor. Az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védenünk kell – folytatta, majd hozzátette, négy pontot is megfogalmaztak:

  • a családok és vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják. A moratórium automatikusan meghosszabbodik, csak annak kell felkeresni a bankot, aki törleszteni szeretne
  • az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat a kormány decemberben és januárban is a bérköltségek kétharmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalom mellett kiterjesztik a támogatást a szünetelni kényszerülő, magántulajdonú buszos vállalkozásokra is
  • az iparűzési adót január 1-től a felére csökkentik
  • a gyermeket nevelő és váró családokat 6 millió forintig maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe, és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a koronavírus-járvány második hulláma egész Európában újabb csúcsokat ostromol. "A vírus támadásával szemben az orvosaink, az ápolóink és a kórházaink jól állják a sarat, a kormány a védekezéshez szükséges minden eszközt biztosít a számukra" - mondta Orbán Viktor.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a vírus nem csak az emberek egészségét, a gazdaságot és a munkahelyeket is megtámadta, ezért járvány idején az emberi életek mellett a családokat és a vállalkozásokat is védeni kell. "Nekünk minden élet és minden munkahely számít" - hangoztatta.

A kormányfő bejelentését azzal zárta: jó okkal lehet bízni abban, hogy nem csak magyarok tízezreinek életét, de sok százezer munkahelyet is sikerül megmenteni. "Egyszer már sikerült, ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog!" - mondta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.