/

Szeged nincs az első öt oltópont között

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2020. december 26. A Dél-pesti Centrumkórházba érkezett Pfizer-BioNTech vakcinát pakolják 2020. december 26-án. A belgiumi Puursban gyártott, Európában elsõként engedélyeztetett koronavírus elleni oltóanyagot a kórházból továbbítják a többi a hazai oltópontra. Az elsõ szállítmány 9750 adag oltóanyagot tartalmaz, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetõvé. MTI/Koszticsák Szilárd
A szállítás azonban folyamatos lesz az oltópontokra.

Szombaton érkezett meg az Európai Unió összes tagállamába, így Magyarországra is a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája. Ahogy azt megírtuk, elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházba, majd az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem Klinikájára, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházba és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházába szállítanak. Ebből kiderül, hogy a Szegedre ma nem érkezik vakcina.

Vereckei Péter, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy az első, “szimbolikus szállítmányban” 9750 adag vakcina található, de a következő hetekben a szerződésben meghatározott feltételek szerint rendszeresen szállítanak majd oltóanyagot a kormány által kijelölt oltópontokra. A Pfizer és a BioNTech márciusban jelentette be, hogy közösen oltóanyagot fejleszt a koronavírus ellen, 280 nappal később pedig meg is érkeztek az első vakcinák Magyarországra – emelte ki.

Kérdéseket küldtünk, hogy Szegedre pontosan mikor érkezhet meg a vakcina, ha választ kaptunk, megírjuk.

Minusz 70 fokon szállítható

A fejlesztés során a klinikai vizsgálatokban 44 ezer önkéntes vett részt, és 150 klinikai centrum egészségügyi szakemberei dolgoztak azon, hogy a vizsgálatok sikeresek legyenek. A klinikai vizsgálatok során a vakcina 95 százalékos hatékonyságot mutatott, és jellemzően csak helyi reakciók alakultak ki az oltás beadása után. A vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell szállítani, ezen a hőmérsékleten hat hónapig, utána 2-8 fokon további öt napig tárolható, feloldás után pedig hat órán keresztül stabil.

Előző sztori

Elhunyt Farkas László

Következő sztori

Magyarországon is beadták az első koronavírus vakcinát