Közélet

Reményvasárnap

Reményvasárnap

2020. december 6., vasárnap
Reményvasárnap

1839 adventje kezdetén járunk. Hamburgban vagyunk, a város szűkölködők lakta negyedében, a St. Georgban, ott is a Vadócház nevű gyerekmenhelyen. A szükségotthon pára ülte ablakán kisemberek az ujjukkal kémlelőlyukat dörgölnek, s azon át nézik a kinti világot. És mit látnak… mentoruk, Johann Hinrich Wichern tiszteletes közeledik a havas utcán. Nagy kocsikereket cipel. Belép a házba, s rögtön munkához lát: a kereket, akár némely falusi otthonban látni, fölaggatja, s rá gyertyákat illeszt. És magyaráz: ezek a gyertyák nem egyszerűen csak fényt adók lesznek. Jelképeznek valamit. Az Úr jövetelének hírnökei. Mire elérkezik a négy adventi vasárnap, s majd a 24. nap, megjön, akire vár a világ. Ahogy az Írás jövendölte.

Wichern mester, a lutheránus pap-tanító a modern diakónia, a szeretetszolgálat megalapítója. Az árvák felkarolása, a gyerekbűnözők jóra nevelése, a szegényistápoló misszió teljesíti ki életét. Az első Vadócház után újabbak nyílnak, s példája nyomán országos mozgalom alakul. Gyermekek sokaságát menti meg az elkallódástól. És a köznapi táplálék mellett szellemi-lelki táplálékot is kínál.

Neki köszönheti a világ az adventi koszorút, ami ma már nem akkora, mint egy kocsikerék, nem is a várakozás 24 gyertyája áll rajta, csak az adventi vasárnapok száma szerint négy, s olykor egy ötödik is, ami már a Kisded megszületése napján került helyére, a koszorú közepébe. A négy színes viaszgyertya közül ma, advent második vasárnapján egy lila lángja éled meg. A remény gyertyája ez, arra emlékeztetve a hívők világát, hogy az angyal, a hírhozó tudatja Názáreti Józseffel és asszonyával, Máriával: ők lesznek szülei a gyermeknek, akinek hivatása, hogy annak rendelt idejében megváltsa majd a világot.

A remény vasárnapja tehát a mai. A végtelen bizalomé, amit Radnóti Első eclogájának tölgye mutat fel jelképesen: az öreg fa tudja, hogy hamarosan kivágják, de fel nem adja.

„… rajta fehérlik
bár a kereszt, mely jelzi, hogy arra fog irtani holnap
már a favágó, – várja, de addig is új levelet hajt.”

Békés adventet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.