Gazdaság

Nem született megállapodás a bértárgyaláson

Nem született megállapodás a bértárgyaláson

2020. december 30., szerda
Nem született megállapodás a bértárgyaláson

Bodó Sándor a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülését követően úgy vélte, hogy a megállapodást a gazdasági bizonytalanság nehezíti, ugyanis a VKF munkaadói és munkavállalói oldalának javaslatai között nincs "szakadéknyi különbség".

Felidézte, hogy a tavalyi bérmegállapodás értelmében 2020-ban 8 százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, amelyeknek értéke így 2020-ban bruttó 161 000 forintra, illetve 210 600 forintra nőtt.

Az államtitkár elmondta, hogy a járványhelyzet kialakulása előtt Magyarországon 4,5 millióan dolgoztak, a 2010-es korszakváltás előtti adatokhoz képest ez több mint 800 ezres növekedést jelent. Stabilitást biztosított a magyar munkaerőpiacnak, hogy a több mint 800 ezer emberből 700 ezernél is többen a versenyszférában helyezkedtek el.

Kiemelte, a járvány első hulláma alatt a kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel a munkaadókat és a munkavállalókat is segítette. Példaként említette: az adókedvezményeket, a bér- és versenyképesség-növelő támogatásokat, a vállalkozásoknak biztosított kedvezményes hiteleket és a hitelmoratóriumot.

Közölte, a tavaszi időszakban a munkahelyvédelmi programnak köszönhetően 207 ezer munkavállaló munkahelyének a megőrzésében tudtak segíteni, a 6+3-as munkahelyteremtő bértámogatással pedig csaknem 50 ezer új munkahelyet tudtak létrehozni. Ősszel a leginkább sújtott ágazatoknak - többek között a turizmus, vendéglátás, szállodaipar, szolgáltatószektor, utazásszervezés - nyújtottak segítséget. Az ágazati bértámogatási programban mintegy 74 ezer munkavállalónak tudtak segíteni, a pályázatot beadott munkáltatók száma 11-12 ezer között mozog.

Hozzátette, hogy januárban újraindítják a kutatási, fejlesztési és innovációs (KFI) szektor magasan képzett szakemberei után igényelhető bértámogatását, a program tavasszal volt először elérhető, akkor 22 ezer munkahelyet tudtak megvédeni általa, a kifizetett támogatás mértéke pedig 17 milliárd forint volt.

Ugyanakkor jelezte, a januárban újrainduló programban már az újonnan felvett dolgozókra is igényelhető bértámogatás, így a munkahelyek megvédése mellett újak létrehozását is támogatja a kormány.

A kormány célkitűzése továbbra is változatlan: annyi munkahelyet kell teremteni, amennyit a vírus tönkretesz - jelentette ki Bodó Sándor államtitkár.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.