Kultúra

Két kötettel bővült az Emlékpont könyvsorozata

Két kötettel bővült az Emlékpont könyvsorozata

2020. december 19., szombat
Két kötettel bővült az Emlékpont könyvsorozata

A Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadási Kollégiuma által támogatott Emlékpont Könyvek 15. az 1956-os forradalom szikráját jelentő Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) előzményeit, megalakulását és utóéletét tárja föl. A szegedi egyetemisták a kommunista diktatúra idején példátlan bátorsággal, elsőként hoztak létre egy alulról szervezett demokratikus mozgalmat, amelynek „nyitányán”, 1956. október 16-án mintegy ezer fő zsúfolódott össze a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában. Ezen az ülésen számos vásárhelyi fiatal is részt vett: nemcsak egyetemisták, hanem két bethlenes diák is, akik maguk is történelemformálók lettek, hiszen a Bethlen Gábor Gimnáziumban 1956. október 19-én tartott diákparlamenten már a szovjet csapatok kivonását is megfogalmazták.

Haág Zalán István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának mestertanára mintegy százoldalas könyve bemutatja a szegedi felsőoktatási intézményekben az ötvenes évek ifjúsági tömegszervezetének, a Dolgozó Ifjúság Szövetségének (DISZ) a megszűnési folyamatát, ezzel párhuzamosan a MEFESZ megszervezését és megalakulását (1956. október) majd a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1957-es kezdeti működését és kizárólagossá válását.

Az Emlékpont évről évre helyet ad a doktorandusz hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciájának. (Az idei tanácskozást november elején rendezte meg a közgyűjtemény a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karával, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Megyei Levéltárával és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályával közösen.)

A 2019. júniusi ülés előadói az ország számos egyetemén készültek a tudományos fokozat megszerzésére. Közülük tizenegy szerző foglalta össze legújabb kutatási eredményeit, változatos témákban az Emlékpont Könyvek 16. kötetében. A Közelítések a modern magyar történelemhez című könyv szerkesztését és lektorálását Zeman Ferenc levéltáros, a konferencia szervezője, Döbör András dékán, valamint Miklós Péter, a házigazda és a kiadó intézmény vezetője végezte. A tanulmánykötetet kézbe vevők többek között olvashatnak a tizennyolcaik századi vízrendezések térinformatikai tanulmányozásáról, a második világháború alatti magyar nyelvű angol rádiópropagandáról vagy Szeged-Tarjánváros létrejöttéről is.

Az Emlékpont Könyvek valamennyi kötete online is elérhető az Emlékpont honlapján:
https://emlekpont.hu/?page_id=812

(Forrás: Emlékpont)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.