Közélet

Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére New Yorkban

Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére New Yorkban

2020. december 30., szerda
Emléktáblát avattak Karády Katalin tiszteletére New Yorkban

A két világháború közötti kulturális élet meghatározó alakja, nőideálja New York egykori magyar negyedében, a 2. sugárút és a 80. utca kereszteződésében található ház 11. emeletén élt 1990-ben bekövetkezett haláláig. A Baráth Fábián szobrászművész, a Magyar Szobrász Társaság elnökhelyettese által készített műalkotást a művésznő egykori barátainak jelenlétében adták át. 

A Nemzeti Összetartozás évében Karády Katalin művésznő emlékének ápolása és továbbvitele, személyének rehabilitációja, életművének kiemelése több szempontból is fontos volt a Külképviselet számára. Karády Katalint meggyötörte a XX. század két legvéresebb totalitárius rendszere. Először a németek, majd a szovjetek lehetetlenítették el. Mindkét rendszer ellenségnek tekintette, ezért emigrációba kényszerült. 

Karády Katalin a Világ Igaza díjat érdemelte ki azáltal, hogy zsidó gyermekeket bújtatott és ezzel megmentette életüket a világégés idején. Személye a magyarországi és amerikai zsidóság körében a mai napig is nagy tiszteletnek örvend.

Emigrációjában az amerikai magyarság egyik emblematikus figurájává vált, diaszpórában élő honfitársainak nagy támogatója volt. A teljes magyar közösség elfogadta és szerette, új hazájában kiválóan beilleszkedett, mégis mindig hazahúzta a szíve. 

A projekt a Nemzeti Együttműködés évében, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósult meg. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.