Egészség

Egy pécsi virológus szerint újrafertőzhet az, aki már átesett a koronavíruson

Egy pécsi virológus szerint újrafertőzhet az, aki már átesett a koronavíruson

2020. december 17., csütörtök
Egy pécsi virológus szerint újrafertőzhet az, aki már átesett a koronavíruson

Mint írja, "nemrég sajnálatos módon elhangzott a médiában, hogy a betegségben átesett emberek biztonsággal látogathatják rokonaikat. Lássuk mit tud erről a tudomány és mit javasolnak a vezető járványügyi szervezetek (CDC, ECDC, stb.)."

A tudós posztjából kiderül, hogy a tudomány eddigi ismeretei szerint valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább 6 hónapig (eddig vizsgálták), ami nagyon kedvező hír.

– Azonban az immunitás gyakorlati működését leginkább egy skálán lehet elképzelni, amelynek legkedvezőbb foka az ún. sterilizáló immunitás, ekkor el sem kaphatjuk többé a vírust, így tovább sem adhatjuk – írja.

Posztjából az is kiderül, előfordulhat, hogy elkaphatjuk újra, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át, úgy, hogy tovább sem tudjuk adni. A skálán természetesen szerepelnek más fokozatok is, "ám a jelenlegi tudományos ismeretek alapján és a rendkívül kevés újrafertőződési esemény alapos megfigyelése alapján a válasz egyelőre: nem tudjuk."

Könnyel előfordulhat, hogy az immunitásunk kedvező lefolyású újrafertőződést eredményez, de megengedi a vírus továbbadását, tehát fertőzhetünk ismét.

A legfontosabb nyitott kérdések még továbbra is nyitottak:
- Hogyan ismerjük fel az újrafertőzötteket?
Könnyen lehet, hogy a betegséggel járó, így látható eseményeket ismerte csupán fel a tudomány és a legtöbb esemény tünetmentes maradhatott. Egyelőre nem tudjuk

- Mennyire gyakori az újrafertőződés?
Nem tudjuk.

- Van-e szerepük az újrafertőzötteknek a betegség továbbadásában?
Nem tudjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.