Egy pécsi virológus szerint újrafertőzhet az, aki már átesett a koronavíruson

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kemenesi Gábor pécsi virológus kutató szerint rossz, hogy olyan hírek terjednek, miszerint aki már átesett a koronavírus-fertőzésen, szabadon mehet mindenfelé. A szakember Facebook-posztjában arról is ír, hogy rendkívül kevés az újrafertőződési esemény alapos megfigyelése, azonban nem kizárt, hogy újrafertőzhet az, aki egyszer már megküzdött a kórral.

Mint írja, “nemrég sajnálatos módon elhangzott a médiában, hogy a betegségben átesett emberek biztonsággal látogathatják rokonaikat. Lássuk mit tud erről a tudomány és mit javasolnak a vezető járványügyi szervezetek (CDC, ECDC, stb.).”

A tudós posztjából kiderül, hogy a tudomány eddigi ismeretei szerint valóban aktív és jól működő sejtes immunitás alakul ki, legalább 6 hónapig (eddig vizsgálták), ami nagyon kedvező hír.

– Azonban az immunitás gyakorlati működését leginkább egy skálán lehet elképzelni, amelynek legkedvezőbb foka az ún. sterilizáló immunitás, ekkor el sem kaphatjuk többé a vírust, így tovább sem adhatjuk – írja.

Posztjából az is kiderül, előfordulhat, hogy elkaphatjuk újra, de enyhe vagy tünetmentes fertőzésként vészeljük át, úgy, hogy tovább sem tudjuk adni. A skálán természetesen szerepelnek más fokozatok is, “ám a jelenlegi tudományos ismeretek alapján és a rendkívül kevés újrafertőződési esemény alapos megfigyelése alapján a válasz egyelőre: nem tudjuk.”

Könnyel előfordulhat, hogy az immunitásunk kedvező lefolyású újrafertőződést eredményez, de megengedi a vírus továbbadását, tehát fertőzhetünk ismét.

A legfontosabb nyitott kérdések még továbbra is nyitottak:
– Hogyan ismerjük fel az újrafertőzötteket?
Könnyen lehet, hogy a betegséggel járó, így látható eseményeket ismerte csupán fel a tudomány és a legtöbb esemény tünetmentes maradhatott. Egyelőre nem tudjuk

– Mennyire gyakori az újrafertőződés?
Nem tudjuk.

– Van-e szerepük az újrafertőzötteknek a betegség továbbadásában?
Nem tudjuk.

Előző sztori

Még többen használhatják ingyenesen a közösségi közlekedést

Következő sztori

Karácsonyi gondolatok