/

Vigyázat! Hamis koronavírus-oltást kínálnak a Facebookon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Magyar közösségi csoportban megjelent koronavírus elleni vakcina hirdetésére bukkant a Ripost. Egy, a járvány miatt alakult Facebook-csoportban olvasható az a bejegyzés, amiben oltást árultak.

„Vásárolj COVID–19 elleni oltóanyagot. Ez még az első beszerzés, korlátozott mennyiségben kapható” – szól a hirdetés szövege. A hitelesség kedvéért egy fényképet is mellékelnek. Éppen olyan oltóanyag látható rajta, amivel másfél millió kínait már beoltottak. A Ripost megtalálta az eredeti képet, amiből kimásolhatták az oltóanyag fotóját.

A profilt, ami az oltást kínálja, november elején regisztrálták, és minden bizonnyal kamu. Megpróbáltak többet megtudni, írtak az „eladónak”, az üzenetük úgynevezett „felugró ablakba” került, vagyis rövid időn belül nyom nélkül eltűnt.

Ott üzletelnek, ahol a pedofilok
A jelek arra utalnak, hogy az ügylet a dark weben zajlik, vagyis az internet sötét bugyraiban,

ahol például a pedofilok is képeket cserélgetnek. A magyarországi hirdető egy makaói WhatsApp-számot adott meg, de valószínűleg itt ül Magyarországon egy monitor előtt, és várja a jelentkezőket.

Külföldön már figyelmeztettek a szakemberek: ne dőljünk be azoknak, akik illegálisan koronavírus-oltóanyagot kínálnak! Aki pénzt küld, valószínűleg soha nem látja viszont és oltóanyagot sem fog kapni. Ha mégis, akkor még nagyobb bajba kerülhet, ugyanis életveszélyes is lehet, ha azt gondolja, hogy védett, de kiderül, hogy mégsem.

(Fotó: MTI/Diego Azubel)

Előző sztori

Megszüntetik a börtönbizniszt

Következő sztori

Informatikai cég kapta idén az SZTE Alma Mater presztízsdíját

Legutóbbi hasonló cikkek