Közélet

Választási törvényt módosítana Semjén Zsolt: kiesnek a kamupártok?

Választási törvényt módosítana Semjén Zsolt: kiesnek a kamupártok?

2020. november 11., szerda
Választási törvényt módosítana Semjén Zsolt: kiesnek a kamupártok?

Módosítaná a választási törvényt Semjén Zsolt, erről adott be tegnap éjfél előtt egy perccel egy módosító javaslatot. Eszerint

"a választópolgár jelölési fajtánként több jelöltet vagy listát is ajánlhat, de csak egy településen és a település fekvése szerinti megyében, vagy egy fővárosi kerületben és a fővárosban fogadhat el jelölést.”

Illetve ez a blokk azt is tartalmazza, hogy

„a választópolgár megyei listán és megyei jogú városban egyidejűleg nem lehet jelölt. A választópolgár egyidejűleg nem lehet megyei listán jelölt és megyei jogú városban polgármesterjelölt.”

A legfontosabbnak az a módosítás tűnik, miszerint

"Pártlistát az a párt állíthat, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – legalább ötven egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított."

Fontos részlet a tervezett módosításban az, hogy

"Az országgyűlési képviselők általános választásán minden pártlistát állító párt a központi költségvetésből az 5. § szerinti összeg
a) 30%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább ötven,
b) 45%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,
c) 60%-ával megegyező összegű támogatásra jogosult, ha minden
egyéni választókerületben jelöltet állított.”

A teljes módosító javaslat itt olvasható el, de le is töltheti:


A két év múlva esedékes országgyűlési választáson ugyan mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet indítana az ellenzék a kormánypártok ellen, ám abban nem egységesek, hogy egy közös vagy két listát állítsanak. Utóbbit gyakorlatilag ellehetetleníti, ha a választókerületek csaknem felében előírják a jelöltállítást - írja az Index.

Vagyis kevesebb "trükközésre", "matekozásra" lenne lehetőség, és egyértelműbb kiállás kellene. A módosítás - első olvasatra - nem kedvez azoknak a kis- és/vagy kamupártoknak, amelyek mögött nincs valódi társadalmi támogatottság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.