Újabb adócsökkentés jön – jelentette be Orbán Viktor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pénteken reggel Orbán Viktor miniszterelnök ismét a Kossuth Rádió vendége volt, ahol arról beszélt, jelenleg 99 százalék az esélye annak, hogy az egészségügyi rendszer kibírja a járvány által okozott terhelést.

– Nekünk minden élet számít – közölte a kormányfő, aki kijelentette: az ausztriai helyzet alapján készítettek számításokat, előrejelzéseket arról, hogy mi várható. A kormányfő szerint a technikai eszközök rendelkezésre állnak, az emberi erőforrás is adott.

– Arra kérek mindenkit, addig tartson ki, amíg a vakcina megjön – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint az a jövő nagy kérdése, hogy a koronavírus itt marad-e velünk vagy teljesen eltűnik.

Adócsökkentés

A kormányfő a kabinet gazdaságvédelmi tervével kapcsolatban kiemelte: két részre bontották az intézkedéseket, az elsőben harminc napra adnak segítséget a szállodáknak és az éttermeknek, kifizeti a kormány a munkabérek egy részét amennyiben nem bocsátanak el alkalmazottakat.

– A Miniszterelnökségen működő gazdaságvédelmi akciócsoport hosszabb távú intézkedéseivel lendületbe hozzuk a gazdaságot – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki a konkrétumokról szólva közölte: további adócsökkentésekre lehet számítani, a kabinet a munkaalapú társadalmat kívánja tovább építeni.

– Tartani fogom magam ahhoz a korábbi kijelentésemhez, amennyi munkahelyet a vírus elvisz, annyit hozunk létre. Elkötelezett vagyok az iránt, hogy a 2021-es évben érezhető adócsökkentés történjen – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a magyar labdarúgó válogatott tegnap esti sikeréről azt mondta: bejött a papírforma, ám az izlandiak közel voltak ahhoz, hogy ezt megdöntsék.

– Büszkék lehetünk a fiainkra, vikingeket harcban legyőzni nagy dolog – mondta Orbán Viktor, aki saját bevallása szerint a mérkőzés után nem sokat aludt, inkább csak forgolódott a győzelmi mámor miatt, majd reggel 6-kor az Operatív Törzs ülésén kezdte a napját.

Mozgósították a diákokat

Az interjú során a kormányfő elmondta, a műszaki egyetem diákjait is mozgósították, akik közül 400-an segítenek a medikusok szállításában, akik saládokhoz vonulnak ki, hogy elvégezzék a tesztet. A diákok cserébe szállást és ételt kapnak.

A miniszterelnök elmondta: az orvosok, ápolók átvezénylése nagyon nehéz feladat, de muszáj megoldani annak érdekében, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesüljenek.

Az iskolák helyzetével kapcsolatban elmondta: 208 óvodát zártak be eddig a fertőzések miatt, és a 2500 általános iskola közel 10 százalékát.

– Elsősorban a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók azok, akik először megkapják a vakcinát, ugyanakkor fontos, hogy lehetőséget adjunk a választásra az embereknek, ezért nem kötelező az oltás – emelte ki Orbán Viktor.

Európai Unióból Szovjetunió

A miniszterelnök az EU-val folytatott jogállamiság-vita kapcsán elmondta: több levelet is írt az Európai Bizottságnak arról, ha nem áll el az unió a terveitől, akkor Lengyelország és Magyarország kész megvétózni a költségvetést. Kiemelte, a magyar álláspont folyamatosan transzparens volt és stabil: a magyarok pénzét nem lehet elvenni. A magyar gazdaságnak működnie kell, ezért kellenek a beruházások, a zöld projektek.

– Ha elfogadjuk ezt a jogszabályt, amit az EP és a német elnökség kidolgozott, akkor az Európai Unióból Szovjetuniót csinálunk – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint ez a tervezet ideológiai alapon akar zsarolni országokat, és nem lehet fellebbezni. Régen a kommunista világban ezt szovjetellenes tevékenységnek hívták. Az alapegysége az uniónak a tagállamok, és nem a Parlament és a Bizottság.

Most nem erről kellene egyébként beszélni, hanem a koronavírus-járvány elleni védekezésről, és a gazdaság újraindításáról. Azokban az országokban, ahol 100 százalék felett van az államadósság, ott hamar gond lehet. Mi megtudjuk oldani a problémáinkat, mivel tegnap is 2,5 milliárd eurót vettünk fel a pénzpiacokról – közölte Orbán Viktor.

Íme az interjú:

(Kossuth Rádió, MN)

Előző sztori

Csokival segítik a beteg gyerekeket a bohócdoktorok

Következő sztori

Legutóbb 69 migráns igyekezett potyára Csongrád-Csanádban