Trianonról szól az AudMax új sorozata

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November 4-én kezdődik a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karának 2020/2021-es őszi AudMax Esték előadás-sorozata. Az idei félévben online, az SZTE BTK virtuális kávézójában, Az Odu nevű Facebook-csoportban lehet követni az előadásokat.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvánnyal közösen november 4. és december 9. között az Odu nevű virtuális kávézójában, online előadásokkal rendezi meg a nagy sikerű AudMax Esték őszi előadás-sorozatát. A határ/határtalanság dilemmái alcímet viselő AudMax Esték online előadássorozat témái kapcsolódnak a Trianon-évfordulóhoz is.

A hat meghívott határon túli vendégelőadó tudományterületének jeles képviselője, határon túli magyar irodalmi műhelyek és kutatócsoportok meghatározó tagjai. A Trianon-problémához, kisebbségkutatáshoz, emlékezetpolitikához, a történelmi traumák irodalmi reprezentációjához, a határ-jelenséghez, a határátlépéshez, a nyelv- és kultúra(meg)őrzéshez, a nyelvváltáshoz, a nemzeti és kulturális identitáshoz, a kulturális hibridizációhoz kapcsolódó témaegyüttes szakértőit hívták meg a szervezők.

Az előadók irodalomtörténeti és nyelvészeti előadásai, ismeretterjesztő stílusuknak köszönhetően nemcsak a téma adekvát ismerői, hanem a nagyközönség számára is feltérképezik, és sok nézőpontból körbejárják ezt az egyszerre történelmi, politikai, emlékezetpolitikai és irodalomtörténeti problémakört.

Helyszín: az SZTE BTK virtuális kávézója, Az Odu nevű Facebook-csoport: https://www.facebook.com/groups/AzOdu. Az előadások szerdánként 18 órakor kezdődnek.

RÉSZLETES PROGRAM:

november 4.
Mészáros András (Szlovákia): Irodalom és filozófia határán

november 11.
Balázs Imre József (Románia): Tíz korszak az erdélyi magyar irodalomban

november 18.
Vallasek Júlia (Románia): ,,A térképen vonalat húzó ceruza” (Otthon, otthontalanság, határok megjelenése a Trianont tematizáló regényekben)

november 25.
Csernicskó István (Ukrajna): Trianon nyelvi következményei

december 2.
Németh Zoltán (Szlovákia): Szlovákiai magyar irodalom: van-e vagy nincs?

december 9.
Harkai Vass Éva (Szerbia): Határon belül és kívül (Vázlat a vajdasági magyar irodalomról)

(Forrás: SZTE)

Előző sztori

Elhibázott beruházás? Másfél kilométeres dugó volt reggel az Algyői úton

Következő sztori

Már érvényesek a szigorúbb maszkviselési szabályok