Szegeden bizonyították, hogy valóban védenek a maszkok

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Valóban védenek a maszkok a koronavírus ellen – ezt most már szegedi kutatók is bebizonyították laboratóriumi körülmények között.

– Abban a részecskeméret-tartományban, ami a vírus terjedésének szempontjából a legfontosabb, az általunk vizsgált maszkok körülbelül a 95 százalékát visszatartják annak a részecskeméretnek, ami a legrosszabb fajtája a vírushordozónak. A jó maszkok esetében ez 99,5 százalék – fejtette ki Szabó Gábor az M1 Híradójának kérdésére. Néhány nappal ezelőtt az SZTE fizikusa is felhívta a figyelmet a maszkhasználat fontosságára.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) koromrészecskékkel modellezték fizikusok a koronavírus szemcsenagyságát, éppen akkora részecskét állítottak elő, mint a levegőben keringő vírus. Azt vizsgálták, hogy az átjut-e a maszkon. A kutatók főleg minősített maszkokat vizsgáltak, és olyanokat, amelyeket az egészségügyben is használnak.

Az sem mindegy, hogyan használjuk a maszkot!

Emlékezhetünk rá, hogy a világjárvány kezdetén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még csak a fertőzötteknek ajánlotta a maszkot – azóta ez az elmélet megdőlt, mint ahogy sok minden más is a járvánnyal kapcsolatban. A maszk csak akkor véd, ha az orrot és a szájat is elfedi, tehát ha megfelelően viselik. A szegedi kutatók ezzel együtt azt is javasolják, hogy dolgozzanak ki minősítő rendszert a maszkoknál, amelyből a vásárló megtudná, hogy a maszk valóban véd-e a koronavírus ellen.

Előző sztori

December 11-ig érvényesek a hatályban lévő intézkedések

Következő sztori

Az antibiotikum nem csodaszer, nem véd a koronavírus ellen