Gazdaság

Nem hagyják magára a turizmust

Nem hagyják magára a turizmust

2020. november 11., szerda
Nem hagyják magára a turizmust

Hangoztatta, hogy a kormány a turisztikai ügynökséggel közösen már a járvány első szakaszában mindent megtett azért, hogy segítse a szektort. A tavaszi gazdaságvédelmi intézkedések között szerepelt például a járulékkedvezmény, a kedvezményes hitelprogram vagy a SZÉP-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege is.

A most bejelentett intézkedések között pedig a kormány a turizmusban-vendéglátásban és a szórakoztató, illetve szabadidős tevékenységet nyújtó vállalkozások számára adó- és járulékfizetési kedvezményekről döntött, továbbá a szálláshely-szolgáltatókat foglalásaik kieséséből származó költségeinek megtérítésével és bértámogatások nyújtásával segíti át a nehéz időszakon.

Guller Zoltán elmondta: a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) regisztrált szálláshelyek számára az állam megtéríti a november 8-ig beérkezett, a zárás utáni 30 napra vonatkozó bevételkiesés 80 százalékát. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra. Az NTAK-adatok alapján novemberre 928 ezer vendégéjszakát rögzítettek, ami közel nettó 15 milliárd forint értékű támogatást jelent több mint 11 ezer szolgáltató részére - mutatott rá.

További intézkedésként az NTAK rendszerében regisztrált és a napi adatszolgáltatási kötelezettségüknek eleget tett szolgáltatóknak minden szálláshelytípus esetében a következő 30 napra támogatásként biztosítják a munkaviszonyban foglalkoztatott alkalmazottaik bruttó munkabérének 50 százalékát. Ennek feltétele a munkavállaló jogviszonyának megtartása és a munkabér megfizetése erre az időszakra vonatkozóan. Mindez 3,5 milliárd forint összegű támogatást jelent a turizmusban-vendéglátásban dolgozó munkavállalókat foglalkoztatók számára.

Az új rendelet a szabadidős és szórakoztató tevékenységet végző szolgáltatók számára is kedvezményt biztosít, akiknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni - emelte ki Guller Zoltán. Hozzátette: ebbe a csoportba tartoznak mások mellett a mozik, színházak, múzeumok, állatkertek, sportlétesítmények, edzőtermek, konferenciák és bemutatók, a szórakoztatóiparban dolgozók.

Guller Zoltán hangoztatta, hogy a szóban forgó rendelet szerdától hatályba is lépett, és az ezt követő 30 napra nyújt jelentős segítséget a vállalkozások számra.

Nehéz időket élünk, a járvány köztünk van, és az emberéletnél nincs fontosabb - szögezte le a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a fellélegzést nyújtó vakcina "már látótávolságon belül van".

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.