Közlekedés

Négy szír embercsempész áll bíróság elé Szegeden

Négy szír embercsempész áll bíróság elé Szegeden

2020. november 12., csütörtök
Négy szír embercsempész áll bíróság elé Szegeden

A vádirat szerint a Németországban és Svédországban élő négy szír férfi 2020 elején állapodott meg abban, hogy illegális határátlépőket csempész a magyar-román határ területéről Ausztriába. Megállapodásuknak megfelelően Berlinben, illetőleg Bécsben egy-egy autót béreltek, valamint beszereztek egy magyar honosságú személygépkocsit is.

A vádlottak február 24-én az esti órákban léptek Magyarország területére Hegyeshalomnál, majd Szeged érintésével Kiszomborra utaztak, ahol két gépkocsiba mindösszesen kilenc személyt vettek fel. A kilenc illegális határátlépőt Románia területén előbb két napig a vádlottak ismeretlen bűntársai pihentették, majd mintegy 30 km gyaloglást követően értek Magyarország területére.

Az illegális határátlépők két gépkocsiba történő felvételét követően a vádlottak a harmadik gépkocsi, mint felvezető autó segítségével elindultak Ausztria irányába. A vádlottak ezután folyamatosan, kihangosított telefonokon tartották egymással a kapcsolatot, de rövid idő elteltével, február 25-én éjjel 1 órakor Szeged-Szőreg belterületén a Készenléti Rendőrség járőrei ellenőrzésük alá vonták az egyik osztrák honosságú gépkocsit.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a gépkocsiban öt illegális határátlépő tartózkodott – egyikük a csomagtartóban -, akik az ország területére történő belépéshez, illetőleg az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételekkel nem rendelkeztek.

A másik osztrák honosságú autót vezető vádlott észlelve a rendőri intézkedést továbbhajtott, őt a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei követték. A menekülő autót vezető vádlott egy földúthoz érve az útról lehajtott, gyalogosan menekült tovább, de a rendőröknek sikerült elfogniuk, valamint az általa hátrahagyott autóban tartózkodó illegális határátlépőket előállítaniuk.

A járási ügyészség a vádlottakkal szemben vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.