/

Négy szír embercsempész áll bíróság elé Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a négy, Svédországban és Németországban élő férfival szemben, akik illegális határátlépők Ausztriába történő csempészésében állapodtak meg - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a Németországban és Svédországban élő négy szír férfi 2020 elején állapodott meg abban, hogy illegális határátlépőket csempész a magyar-román határ területéről Ausztriába. Megállapodásuknak megfelelően Berlinben, illetőleg Bécsben egy-egy autót béreltek, valamint beszereztek egy magyar honosságú személygépkocsit is.

A vádlottak február 24-én az esti órákban léptek Magyarország területére Hegyeshalomnál, majd Szeged érintésével Kiszomborra utaztak, ahol két gépkocsiba mindösszesen kilenc személyt vettek fel. A kilenc illegális határátlépőt Románia területén előbb két napig a vádlottak ismeretlen bűntársai pihentették, majd mintegy 30 km gyaloglást követően értek Magyarország területére.

Az illegális határátlépők két gépkocsiba történő felvételét követően a vádlottak a harmadik gépkocsi, mint felvezető autó segítségével elindultak Ausztria irányába. A vádlottak ezután folyamatosan, kihangosított telefonokon tartották egymással a kapcsolatot, de rövid idő elteltével, február 25-én éjjel 1 órakor Szeged-Szőreg belterületén a Készenléti Rendőrség járőrei ellenőrzésük alá vonták az egyik osztrák honosságú gépkocsit.

Az ellenőrzés során megállapították, hogy a gépkocsiban öt illegális határátlépő tartózkodott – egyikük a csomagtartóban -, akik az ország területére történő belépéshez, illetőleg az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételekkel nem rendelkeztek.

A másik osztrák honosságú autót vezető vádlott észlelve a rendőri intézkedést továbbhajtott, őt a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság járőrei követték. A menekülő autót vezető vádlott egy földúthoz érve az útról lehajtott, gyalogosan menekült tovább, de a rendőröknek sikerült elfogniuk, valamint az általa hátrahagyott autóban tartózkodó illegális határátlépőket előállítaniuk.

A járási ügyészség a vádlottakkal szemben vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Előző sztori

Liftbe szorult két lakó egy szegedi társasházban

Következő sztori

216 (!) új fertőzöttet szűrtek ki Csongrád-Csanádban

Legutóbbi hasonló cikkek