Kétszer több a hajléktalan a szegedi szállókon, mint tavaly ilyenkor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kijárási tilalom miatt döntöttek többen úgy, hogy bemennek.

Bár a hajléktalanok ellátásával foglalkozók nem kényszeríthetik arra az utcán élőket, hogy menjenek be szállóra lakni a kijárási tilalom idejére, az intézkedés a fedél nélküliekre is vonatkozik, a hatóság eljárhat velük szemben. – Szabad férőhelyeink vannak, akik bejönnek, azokat be tudjuk fogadni, sőt biztatjuk is arra őket, hogy jöjjenek hozzánk. A tavalyi adatokkal összehasonlítva körülbelül dupla annyian töltik nálunk az éjszakát – mondta lapunk megkeresésére Zsótér Ágnes, a szegedi Egyesített Szociális Intézmények főigazgatója.

Inkább a szálló, mint az utca

József – aki azt mondja magáról, hogy “városképi jelentőségű” hajléktalan – is a szálló mellett döntött. Az ötvenes éveiben járó férfi elmondás szerint 17 éve él az utcán és hetedik éve Szegeden. Napközben most is a köztereken van, de estére bemegy a szállóra. – Nincs ember az utcán, koldulni nincs kitől, boltok nincsenek nyitva, hogy melegedőt vegyünk, ha fáznánk, hideg is van és gondolom a rendőrök sem néznék jó szemmel, ha az utcán kódorognék a társakkal. Lenne hol meghúzni magamat, de most jobb a szállón. Pedig nem nagyon használtam eddig – ecsetelte helyzetét.

A hajléktalanok ellátásával is foglalkozó intézmény vezetője hozzátette, hogy az orvosi ellenőrzés ugyan szigorú, de negatív vírusteszt csak az átmeneti szálló igénybevételéhez kell, azok viszont már megteltek. A nappali melegedők, éjjeli menedékhelyek, krízisszállók és a népkonyha igénybevételéhez nem kell tesztet bemutatni. A dolgozók biztonságos munkavégzését az intézmény biztosítja.

– Kezes-lábas anorák a legbiztonságosabb, szájmaszkokban, védőszemüvegekben, kesztyűben dolgoznak a kollégáink. Ezekből megfelelő mennyiség áll a rendelkezésünkre mindegyik intézményben -részletezte Zsótér Ágnes a biztonsági intézkedéseket. Azt is elmondta, hogy a szállóra érkezőknél a szobákon kívül mindenhol kötelező a maszk használata és többször kérik őket, hogy az utcán se vegyék le a fertőzés és a büntetés elkerülése miatt. A maszkot ők is tudják biztosítani az ellátottaknak. Külön kiemelte, hogy nemcsak a kollégákat, hanem az ellátottakat is folyamatosan tájékoztatják a megelőzésről és annak fontosságáról.

Megvan az anyagi és tárgyi feltétele az ellátásnak

Zsótér Ágnes elmondta, hogy több sikeres pályázaton vannak túl, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy biztosítani tudják a feltételeket a jelenlegi, nehezebb időszakban is. – Fertőtlenítőszereket, tisztításhoz szükséges eszközöket is nyertünk pályázaton, de ugyanígy a dolgozók munkakörülményeinek javítására is nyertünk támogatást. Sajnos a fertőtlenítő fürdőhöz nem sikerült forrást szereznünk, de a jövőben erre is pályázunk – mondta Zsótér Ágnes.

A főigazgató hangsúlyozta, hogyha valamelyik ellátotton tünetet észlelnek, akkor azonnal tesztet kérnek. Eddig minden ilyen teszt negatív volt. – Az a tapasztalatom, nagyon sokan megértették, hogy jobb, ha bejönnek a szállóra, talán többen tartanak is attól, hogy megfertőződnek. Nálunk kapnak ételt, melegben vannak és ha szükséges, akkor orvosi ellátást is biztosítunk. A pandémiás helyzet miatt változtattunk néhány dolgon, így az ételosztás átmenetileg a Moszkvai körútra és a Bajai útra került át az Algyői úti népkonyháról, az éjjeli menhelyet pedig szintén átmenetileg napközben sem kell elhagyniuk az ott lévőknek, ezzel is kevesebben vannak az utcán – összegezett Zsótér Ágnes.

Előző sztori

Koronavíruson átesett plazmadonorok jelentkezését várja a Vérellátó Szolgálat

Következő sztori

A magyar királyi hercegnő, aki a halála után kapott jelképes koronát