Hároméves kutatási program zárul az SZTE-n

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

November végén zárul a Szegedi Tudományegyetem és további három orvosegyetem közreműködésével létrejövő, 1,4 milliárd európai uniós forrásból megvalósuló LIVE LONGER kutatási program, amelynek részleteiről az SZTE-n online módon megrendezett projektzáró konferencián számoltak be.

A négy orvosképző egyetem (az SZTE mellett a Pécsi, a Debreceni és a Semmelweis Egyetem) együttműködésével létrejövő LIVE LONGER nevű kutatási program záró konferenciáját a pandémia miatti korlátozásokra való tekintettel online módon tartották meg a héten a Szegedi Tudományegyetemen. Az 1,4 milliárd forintból megvalósuló hároméves kutatás szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina.

Prof. Dr. Rakonczay Zoltán, az SZTE Kórélettani Intézet vezetője elmondta, hogy a gyomor-bélrendszer, a szív- és a vázizom eredetű betegségekben szenvedő páciensek életkörülményeinek javítása és életesélyeinek növelése volt a kutatás célja. A molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig átfogta az orvostudományok teljes vertikumát a munkaprogram.

A Live Longer, azaz élj hosszabban mottójú pályázatban vizsgálták többek között a krónikus szívizom-károsodás és az inzulinrezisztencia molekuláris mechanizmusát, a hasnyálmirigy-gyulladás genetikai hátterét, valamint az agyvérzéshez, az érelmeszesedéshez és a cisztás fibrózisban szenvedő páciensek tüdőkárosodásához vezető kórélettani folyamatokat.

(Forrás: SZTE)

VIDEÓ A GÓLOKRÓL
Előző sztori

Törököket vert, és osztályt váltott a magyar labdarúgó-válogatott

Következő sztori

Modernizálják a térfigyelő kamerarendszert Bordányban

Legutóbbi hasonló cikkek