Gyászol a sportvilág, elhunyt a futballzseni Maradona

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Életének 61. évében elhunyt Diego Armando Maradona, az argentin válogatott világbajnok klasszisa, a Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa. Argentin sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a Gimnasia La Plata vezetőedzőjeként dolgozó, az elmúlt hetekben többször is kórházban kezelt legenda halálát - írja az NSO.

Maradonát november elején koponyaűri vérzés miatt műtötték meg. Az akkori beszámolók szerint a műtét komplikációmentes volt, ennek ellenére – alkoholelvonási tünetek miatt – néhány nappal tovább a kórházban tartották. Összesen nyolc napig feküdt benn, mielőtt kiengedték volna.

A mostani beszámolók szerint – a spanyol AS-től, az olasz Football Italian át az argentin Clarín című vezetői tabloidig – hirtelen szívmegállás okozta Maradona halálát. 

Az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) 17 óra 37 perckor a Twitteren megerősítette a legenda halálhírét. A család jogi képviselője szintén megerősítette Maradona halálát.

„Claudio Tapia elnök és teljes szövetségünk mélységes szomorúságát fejezi ki legendánk, Diego Armando Maradona halála miatt. Mindig a szívünkben élsz” – írták a világbajnoki trófeát csókoló fotója mellé. 

A Twittert, a Facebookot és a Redditet ellepték a búcsúzkodó gyászüzenetek. 

Maradona a nyolcvanas évek legmeghatározóbb futballistái közé tartozott. Az argentin válogatott szerelését 1977 és 1994 között összesen 91-szer viselhette, és 34 gólt szerzett. Legnagyobb sikere egyértelműen az 1986-os világbajnoki cím, amely alkalmával szinte egymaga vezette győzelemre válogatottját. 

Klubszinten a Napolival forrt össze a neve. 1984-ben a Barcelonától igazolt a dél-olaszokhoz, akiknél kétszeres olasz bajnok (1987, 1990) lett, s akikkel Olasz Kupát (1987), Szuperkupát (1990) és UEFA-kupát (1989) nyert.

„Nekünk Maradona és a futball egy és ugyanaz – mondta 2011-ben Salvatore Siviero, a calciomercato.com Nápolyhoz közeli Vico Equensében született sportújságírója a Nemzeti Sport riporterének, Csillag Péternek. – Vele értük el azt, amiről mindig is álmodtunk. Nemcsak a két bajnoki címről beszélek, hanem arról is, hogy megvertük a Juventust, a Milant és az Intert. (…) A szobám teleaggattam az ő képével, de volt cipőm, labdám és mezem is a nevével. A Napoli minden meccse ünnepnek számított, hétről hétre kilencvenezren ünnepeltünk a stadionban. Maradona segítségével rávicsoroghattunk a világra, s azt mondhattuk, hogy erősebbek vagyunk a többieknél. Amikor ő a pályán volt, remegtek az ellenfelek.

A kérdésre, hogy a Napolinál a mai napig keresik-e Maradona utódját, úgy felelt: „Nem keressük, mert olyan nem létezik, hogy új Maradona. Születhet új Messi, új Cristiano Ronaldo, de új Maradona soha.”

Nápolyi karrierjének drogproblémái vetettek véget, a rehabilitációt és eltiltását követően a Sevillánál tért vissza. Egy idény után hazatért, és a Newell’s Old Boyshoz szerződött. Két év kihagyást követően másodszor is visszatért még, 1995-től 1997-ig a Boca Juniorst szolgálta, ám korábbi teljesítményét már nyomokban sem tudta megismételni.

A 2000-es évek elején súlyproblémáival és súlyos egészségügyi gondjaival került a címlapokra, többször már halálhírét keltették, ám innen még visszaküzdötte magát: 2008-ban nagy álmát megvalósítva az argentin válogatott szövetségi kapitánya lett. A 2010-es vb-n viszont nem tudott maradandót alkotni, a negyeddöntőben Németországgal szemben 4–0-s vereséggel búcsúztak. Ezt követően nem sokkal távozott a nemzeti csapat éléről. Később Dubaiban, az Arab Emírségekben és Mexikóban is dolgozott vezetőedzőként. 

Utolsó csapata a már említett Gimnasia volt, amelyet 2019-ben vett át. 

(Diego Maradona emeli fel öklét a gólja után az Anglia elleni világbajnokság középdöntőjében 1986. júnus 22-én. Fotó: POOL New / Reuters)

Előző sztori

Gólgazdag meccsen nyertek a szentesi vízilabdázók

Következő sztori

Marad a borongós, szürke idő

Legutóbbi hasonló cikkek